Play: album van de week (46, 2016): Ulver – ATGCLVLSSCAP

ulver-atgclvlsscapOkay, ik loop wat achter. Week 46. Deze week is Ulver in de aanbieding met ATGCLVLSSCAP.

Feitje: Ulver betekent wolven in het Noors. De band is opgericht in 1993 en maakte voorheen black- en folkmetal, maar ze zitten nu meer in de hoek van experimentele muziek en donkere ambient. Typisch een band voor Roadburn, daar staan ze dan ook in 2017, net zoals in 2012 overigens, en ik ben razend benieuwd hoe dat live is. Met veel improvisatie blijkbaar. ATGCLVLSSCAP is een bijzondere stemmige plaat met maar liefst 80 minuten ambient, drones, post-rock, kraut. Deels nieuw en deels bewerkingen van live-improvisaties. Een lange zit, maar zeker de moeite waard om eens tot je te nemen.

The basis for the album, which the band has been working under the moniker 12 – arrives from recordings made at twelve different live shows that Ulver performed in February 2014, in which the band played a set improvisatory “free rock” performances. Band member Daniel O’Sullivan took the multitrack recordings, sculpting and editing hours of material in his North London home, before Anders Møller, Kristoffer Rygg and Tore Ylwizaker got involved, completing the recordings at Subsonic Society and Oak Hill Studios, Oslo.m – wikipedia

… Ulver wijdt zich sindsdien immers met groot succes aan trippy “soundtrack-achtige” experimentele ambient/electro. … De ongedwongenheid van het jammen heeft geresulteerd in een dozijn open composities, die minimalistisch aandoen maar bij nadere inspectie verdomd gelaagd blijken te zijn. Het album is grotendeels instrumentaal, op wat zweverige achtergrondzang na … Het is een mellow-klinkende plaat met een apart (lees: beklemmend) sfeertje, dat bijzonder goed bevalt. Ieder nummer is anders, maar die speciale vibe blijft gedurende de hele plaat hangen. … De sfeer van dit album is namelijk onovertroffen: duister, melancholisch en soms bij vlagen psychedelisch. Het is niet moeilijk je deze plaat voor te stellen als soundtrack bij een arthouse-film. – Ragherrie

Zie ook: Progwereld

Check de hele lijst van 2016 hier op Spotify small_spotify

Eén reactie op “Play: album van de week (46, 2016): Ulver – ATGCLVLSSCAP”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s