Play: album van de week (49, 2016): Dungen – Häxan

dungen-haxanOkay, ik loop wat achter. Week 49. Deze week is Dungen  in de aanbieding met Häxan.

Dungen is een Zweedse rockgroep die sterk beïnvloed is door de rock uit de jaren 60 en 70, Zweedse volksmuziek, psychedelische rock en progressieve rock.‘ Aldus Wikipedia. Hoef ik dat zelf niet te verzinnen. Dit is weer zo’n prima worp denk ik van de band van multi-instrumentalist Gustav Ejstes met ook Reine Fiske in de gelederen, die we ook kennen van o.a. (de samenwerkingen met) Paatos, Motorpsycho, en Elephant9. Met zulke muzikanten heb je als vanzelf een interessante plaat te pakken, die bijna als vanzelf avontuurlijk is, alleen al in de diverse genres die worden aangestipt. Soms wat zoet, soms klinkt het echt als muziek van 40+ jaar terug, en het is behoorlijk doorspekt met veel synthesizer/orgel. Maar over het geheel is het boeiend en spannend, al moet ik ‘m nog eens vaker opzetten.

…. the beloved Stockholm quartet was asked to create an original score to Lotte Reiniger’s 1926 touchstone The Adventures of Prince Achmed, understood to be the oldest surviving full-length animated feature film. …  Dungen’s first all-instrumental album…. From serene post-rock passages to lengthy psychedelic freakouts, and flowing jazzy interludes, Dungen pull out an instrumental stunner. Progressive and profoundly varied, this has something for everyone. – Picadilly Records

… Ook Häxan kan worden voorzien van het etiket psychedelica, maar ook dit keer sleept de Zweedse band er van alles bij. Zo bevat de bijzondere filmsoundtrack van de Zweedse band flink wat invloeden uit de jazzrock en met name de progrock, maar is er ook ruimte voor folky momenten of voor stevige gitaarriffs. … Häxan is een plaat vol prachtige ingetogen passages, maar de muziek van Dungen mag gelukkig ook met enige regelmaat ontsporen, precies zoals we dat van de band gewend zijn. Het is allemaal net wat minder toegankelijk dan de reguliere Dungen platen… – De krenten uit de pop

Check de hele lijst van 2016 hier op Spotify small_spotify

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s