Play: album van de week (6, 2017): Blackfield – Blackfield V

blackfield-vWeek 6. Deze week is Blackfield in de aanbieding met Blackfield V.

Blackfield is de samenwerking van Steven Wilson (bekend van zijn soloplaten maar ook als (of met) Porcupine Tree, No-Man en Bass Communion) met de Israëlische muzikant Aviv Geffen. Dit is de vijfde plaat (goh) en ik moet zeggen dat deze me weer iets beter bevalt zo op het eerste gehoor dan vorige platen, die toch echt te zoet waren. Zoet moet je voelen, en het kan al snel te veel gezwijmel in de ruimte worden. Wilson zelf heeft die neiging ook wel, maar dit keer komt Blackfield wel degelijk in de buurt van Wilson’s softe solo-werk. Het is niet alleen maar huilebalk-werk bedoel ik. Alsof er weer wat meer aandacht besteed is aan de composities en songkwaliteit. Of productie. Ik weet het niet. Neem een nummer als “Family Man”, dat ook gerust op een plaat van Wilson zelf had kunnen staan. De hand van Wilson is dus duidelijk herkenbaar, je vraagt je bij dat nummer zelfs af of hij niet een bepaalde formule volgt, want soms lijkt het wat op elkaar allemaal (zelfde akkoorden, spanningsbogen, op elkaar gebouwde lagen,…). Goed, dan is ie soms nog echt wat te zoet, maar verder interessanter dan veel albums die nu uitkomen en me gewoon tegenvallen.

… Ook op tekstueel gebied mis ik de sterke en soms vileine teksten die het duo in het verleden wist te produceren. Dat betekent niet dat “V” een slecht album is. Als ik dit vergelijk met de rest van hun discografie, dan is dit na “Blackfield” en “II” het sterkste schijfje. Maar de magie van die eerste twee albums, die is maar sporadisch te vinden. … Elke track heeft wel fraaie facetten. Of het nu mooie dragende orkestraties zijn, een lekker refrein, mooie zanglijnen of een fijne gitaarsolo, elk nummer heeft wel iets speciaals. Maar als geheel maakt het lang niet zo veel indruk als op de eerste twee albums. – Progwereld

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=zXvX7JEe1fw&w=450]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=jFKBA_TsgWw&w=450]

[spotify id=”spotify:album:675VItkfvFNVkc21098hcM” width=”300″ height=”380″ /]

Check de hele lijst van 2017 hier op Spotify small_spotify