Album van de week (7, 2018): Long Distance Calling – Boundless

Long_Distance_Calling-Boundless-200Dat sommige bands zich ontwikkelen vind ik artistiek gezien alleen maar goed. Ik kan me voorstellen dat je niet altijd maar hetzelfde wilt blijven doen. Maar als je zang gaat toevoegen aan uitstekende instrumentale post-rock, dan wil mijn ene wenkbrauw nog wel ineens heel erg optrekken. Het Duitse Long Distance Calling had vooral op de vorige albums een aantal zangers ingehuurd, al was daarvan op Trips alleen nog Petter Carlsen over. De manier waarop ze dat deden vond ik niet bij ze passen. Dat soort nummers gleden soms richting softe pop/rock met van die aanstellerige zoete zanglijntjes, en dat haalt die nummers juist naar beneden, hooguit geschikt voor een avondje Eurovisiesongfestival. De platen deden het nog wel goed, vooral in Duitsland, maar mij raakten ze langzaam kwijt, ondanks dat er toch nog wel een paar krachtige passages op te vinden waren. Met Boundless keert Long Distance Calling weer terug naar de essentie, zonder zang.

En passant weten ze ook de energie van de optredens beter te vertalen naar de plaat. Deze no-nonsense stoner/post-rock klinkt vanaf de eerste minuut een stuk rauwer en opwindender. De ritmesectie excelleert met de fijn roffelende drums van Janosch Rathmer en het degelijke funky baswerk van Jan Hoffmann, maar daar bovenop is het goed headbangen op de heerlijk megalomane (stoner-)riffs, terwijl er ook ruimte is voor de meer ruimtelijke gitaarsolo’s en andere pracht. Zo begint “In the Clouds” rustig, (andere reviewers verwezen al naar naar Phil Collins’ “In the Air Tonight”), om later toch wat steviger af te ronden. In “Like A River” zit een bloedmooi stukje trompet en viool op een bedje van country, en “On the Verge” ontwikkelt zich bloedstollend naar een majestueus orkestraal einde. Het bewijst dan Long Distance Calling zich ook zonder zang artistiek kan ontwikkelen en dat het meer biedt dan alleen die dikke riffs en het post-rock-gepingel. Boundless is een krachtige terugkeer van Long Distance Calling op het hoogste niveau. En daar heb je geen zang voor nodig.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=3Dh5vUlQdl4&w=450]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=PU7WE1XejEk&w=450]

[spotify id=”spotify:album:6w7q5ueU8FNwqSYDgxaqqg” width=”300″ height=”380″ /]

Check de jaarlijst van 2018 hier op Spotify 

2 antwoorden op “Album van de week (7, 2018): Long Distance Calling – Boundless”

Reacties zijn gesloten.