Album van de week (8, 2018): Fu Manchu – Clone of the Universe

Fu_Manchu-Clone_of_the_Universe-200Fu Manchu uit Zuid-Californie is een van de vaandeldragers van de stoner-beweging uit de jaren negentig, naast bijvoorbeeld Kyuss of Monster Magnet. Clone of the Universe is de twaalfde worp van het viertal, vier jaar na voorganger Gigantoid. Eigenlijk is het vanaf het begin raak, Fu Manchu klapt er stevig in op “Intelligent Worship” met een dik portie groovende en fuzzende riffs en een opvallend lekkere vette productie. Niet elke band kan de energie van een liveoptreden goed vastleggen op de plaat, maar hier krijg ik spontaan zin om in een kleine zweterige zaal hard te gaan headbangen.

Soms wordt het tempo er dan wel te veel uitgehaald zoals op het iets flauwere “(I’ve Been) Hexed”, maar het slepende werk vind ik dan ook niet altijd spannend. Gelukkig volgt er soms na zo’n tragere doom-achtige stoner(psych)-passage een snedige en opwindende tempoversnelling, zoals richting het einde van “Slower Than Light” en in het titelnummer. Fu Manchu gaat dan ook het lekkerste los als die klasbak van een drummer (Scott Reeder) zich er wat meer mee gaat bemoeien. Hij mag zich op het einde van “Don’t Panic” zelfs aan een klein drumsolootje wagen. Het nummer is misschien wel het hoogtepunt van het album, met iets meer dan twee minuten doorraggende (meezing)stoner, snel en furieus gespeeld zoals echte stoner(psych) moet klinken in mijn beleving. Met een vleugje punk. Hoewel ik een lange-nummers-fetisjist ben, kan ik zo’n ultrakort nummer wel waarderen. Je punt kan ook snel gemaakt zijn natuurlijk. Gelukkig kom ik extra aan mijn trekken met het laatste instrumentale “Il Mostro Atomico” dat achttien minuten duurt en bestaat uit diverse passages vol gitaarjams, met een gastrol voor Rush-gitarist Alex Lifeson. Hoewel het wat fragmentarisch is, zit het vol met smeuïg gitaarwerk. Hier en daar trekt het heel fijn door met die megafuzzende riffs onder begeleiding van een strakke ritmesectie. Fu Manchu laat zich hiermee weer eens van een andere kant zien, maar bovenal blijft de band superieur in het no-nonsense stonerrock-werk.

Check de jaarlijst van 2018 hier op Spotify 

Eén reactie op “Album van de week (8, 2018): Fu Manchu – Clone of the Universe”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s