Gezien: Sons of Otis/Dopethrone/Bongzilla, Burgerweeshuis, Deventer

DSC04325Een triootje stonermetal in het Burgerweeshuis in Deventer, aangeboden door Club OOR. Met name de naam van Bongzilla trok mijn aandacht, want die stonden ook op Roadburn vorig jaar, maar ik moet bekennen dat ik in eerste instantie dacht dat ik te maken had met Bongripper (2012 en 2015 op Roadburn), de massieve doommetalband. Je kunt je vergissen. Overigens stond een andere (bijna) naamgenoot Bong er ook al eens (in 2010, 2012, 2014), ook zo’n fijne band die ik met gerust hart in een kleinere zaal zou kunnen/willen zien. En dan heb je ook nog Bong-Ra dat er dit jaar stond. Nee, het is dus Bongzilla, de Amerikaanse (Madison, Wisconsin) stonermetal-band dat het Gateway-album uit 2002 op Roadburn vorig jaar uitvoerde en nu dus met Dopethrone en Sons of Otis mag aantreden in dat leuke zaaltje in Deventer.

Sons of Otis stond (uiteraard) ook al eens op Roadburn (in 2010) en komt uit Canada (Toronto, Ontario). De band werd gevormd door Ken Baluke rond 1992/1993, die hier ook zingt, of nou ja, hij probeert het met een wat rauwe en doorrookte stem en wat echo-effecten. Hij is niet zo bij stem zegt ie zelf ook, maar in dit genre is alles geoorloofd dus wat geeft het. Ja, het is doom/sludge van het ietwat vlakke soort in mijn beleving. Het gitaarwerk is niet bijzonder opvallend, het drumwerk wat vlakjes, en alleen de bassist lijkt er echt energie in te willen gooien. Ergens zit ook een instrumentaal nummer waarbij Baluke er dan ook nog wat gitaarsolo’s uitperst, maar verder maakt de band een beetje een uitgebluste indruk, met uitzondering van de bassist dus.

DSC04319

Dopethrone, ook uit Canada (Hochelaga, Montréal) voelt dan direct heel wat fijner door meer uptempo nummers en meer energie op het podium. Jawel, ook deze band stond al wel eens op Roadburn, op vrijdag de 13e in 2012, maar daar was ik dus niet bij. Ook fijn is wat meer distortion op de gitaren waardoor de doom/sludge/stoner wat vetter klinkt, maar de muziek is ook wat afwisselender, met duidelijk ook een betere drummer in de gelederen, die ook nog een solootje mag doen. Jammer alleen dat de zanger weer eens moet melden dat de wiet hier zo enorm goed is, om er later aan toe te voegen dat je vooral goede drugs moet doen en geen slechte. Het blijft blijkbaar interessant voor de bands zelf dat we hier (goede) wiet verkopen, maar ze vergeten dan toch steeds dat dat voor dit publiek heel normaal is, dus waarom moet je dat hier roepen op het podium? Iets te veel drugs-gericht commentaar dus van de zanger, die dan overigens niet verzaakt en gewoon met veel lol zijn werk op het podium doet. Het zal wel in de naam zitten. Feit is wel dat Dopethrone hier het beste van de avond laat zien.

DSC04322

Want Bongzilla valt tegen in mijn beleving. De band maakt de indruk meer in zichzelf te zijn gekeerd dan dat ze hier entertainment voor het publiek staan te maken. De wankelende zanger/gitarist Mike “Muleboy” Makela oogt verre van fris en de tweede gitarist staat rechts (voor de kijkers) op een eilandje te spelen. De bassist verzaakt dan niet echt, maar de drummer is het strakste bezig. Hij claimt ergens een paar keer dat hij problemen heeft met zijn bassdrum-microfoon, terwijl die het toch echt goed lijkt te doen in de zaal. Wat zou die op hebben dan? Het is een rommelmarkt. Er volgt een wat langer nummer en dan ik vind de stoner/sludge niet eens onaardig. Met name de herhaling en de dikke riffs bevallen op zich wel. Als de zanger van Dopethrone ook op het podium wordt getrokken en een portie mag meeschreeuwen lijkt dat wel leuk, maar het voelt allemaal wat ongemakkelijk doordat de zanger al moeite genoeg heeft bij de les te blijven en de zanger van Dopethrone zie je dan ook af en toe kijken waar hij nu eigenlijk mee bezig is. Makela gedraagt zich als je aangeschoten vage oom op een bruiloft en hij heeft dat zelf niet zo in de gaten of probeert het te verbergen. Aardige nummers, geen frisse uitvoering. Bongzilla maakt er net te veel een potje van. Jammer. Ik ga maar eens op tijd een trein halen. Wanneer komt Bongripper eigenlijk weer eens langs? Of Bong?

DSC04329

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s