Gezien: Sasquatch, Merleyn, Nijmegen

DSC04683-smallToch opvallend dat het concert van het Amerikaanse Sasquatch zo op de laatste dag uitverkocht raakte. De zaal heeft een capaciteit van tweehonderd geloof ik en daarmee staat het ook veel voller dan bij Yawning Man laatst. Ik kende beide bands niet moet ik zeggen. Met 53k listeners op Last.fm zou Sasquatch juist iets minder worden beluisterd dan Yawning Man met dik 67k. De bands hebben banden met het stoner-genre, maar misschien is Sasquatch wat meer recht in je smoel. Minder gapen. Meer vuurwerk. Meer dikke riffs. Misschien is dinsdag 20:30 ook wel een aangenamere dag en tijdstip dan zondagavond laat. Volgens Doornroosje zelf zijn er 44 houders van de Merleyn-pas vanavond en het doet me deugd dat een hoop pashouders dit wel lusten. Als er publiek voor is blijven dit soort fijne bands ook wel geboekt worden neem ik aan. In hetzelfde bericht lezen we trouwens dat 56 mensen hun pas hebben verlengd dit ‘seizoen’ en er sinds september 94 nieuwe pashouders zijn bijgekomen. Ik hou wel van dit soort cijfertjes, maar het gaat uiteraard om de muziek.

Support is er van Dreckneck uit eigen land, opgericht in 2015 door Harm en Gijs in een kroeg in Eibergen, aangevuld door Tinus (Martijn) op drums. ‘Invloeden van stoner, doom en bluesrock‘, lees ik hier, ‘voor fans van bands als Fu Manchu, Kyuss, Queens of the Stone Age en Orange Goblin‘. Nou goed. Stoner dus. Van het lompige, vadsige, zompige soort. Wel gelijk jammer dat het geluid zo wollig staat met veel bas en dat de gitaar er niet echt lekker scherp doorheen komt. De band is enthousiast maar het pakt me minder dan op de plaat en ook technisch ziet het er niet heel vloeiend uit allemaal. Het voelt wat simpel en daardoor kom ik niet heel veel verder dat dat ‘het wel oké’ is. Het Monolord shirt van de bassist is uiteraard helemaal goed.

DSC04680

Zanger/gitarist Keith Gibbs van Sasquatch heeft dan weer een shirt van Brant Bjork aan. Bjork was ooit drummer van Kyuss en zat ook een tijd bij Fu Manchu, tegenwoordig zit ie in Vista Chino, waarin ook zanger John Garcia zit, die weer zanger van Kyuss was. Eh… We hebben het over stoner dus. ‘Sasquatch is een aanrader voor fans van Atomic Bitchwax, Kyuss, Truckfighters, Brant Bjork en gelijken‘, aldus de beschrijving vanavond. Vergeleken met de vorige band vind ik de stoner-metal/rock gelijk veel vuriger en puntiger, en de band zelf is ook veel meer ervaren zo te zien. De drummer speelt veel meer bevlogen en intenser bijvoorbeeld. De gitaristen maken een lekker zompig en strak geluid en zo af en toe horen we ook fijne solo’s. Dikke zompige stoner met een likje psych. Ik hoor het veel liever dan Queens of the Stone Age moet ik zeggen. Veel dikker en vetter. Het zakt hooguit wat in op de wat rustige momenten die er toch ook wel in zitten, maar over het geheel is het een fijne stevige show met een goed geluid en een band die het enthousiast en strak brengt. Is het gek dat zoiets uitverkoopt in een fijn klein zaaltje? Nee dus. En terecht ook.

DSC04683

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *