Gezien: Vennart, Groene Engel, Oss

DSC09883Als je Vennart zegt kun je er niet omheen om het ook even over Oceansize te hebben. Mike Vennart wordt natuurlijk wel aangekondigd als de oude frontman van die band, zo trek je ook bezoekers natuurlijk. Een reünie zal er niet echt in zitten, zo heeft Vennart ook al (te) vaak gezegd. Toch hebben we het hier over een soort Oceansize in nieuwe vorm, want de groep van Vennart bestaat naast Mike Vennart zelf ook uit oud Oceansize  gitarist Steve Durose (na Oceansize begon hij bij Amplifier) en bassist/toetsenist Richard A Ingram “Gambler” (ook met Vennart in British Theatre). Mike Vennart ging na het opdoeken van die oude band in 2011 verder met muziek maken en het is wel weer eens fijn om hem weer eens live met eigen werk aan het – eh – werk te zien, want de laatste keren zag ik hem als extra (live-)gitarist van (die best nog grote band) Biffy Clyro, waar hij jammer genoeg soms letterlijk in de schaduw speelt van die andere drie. Hij heeft meer te bieden. Het heeft even geduurd voordat hij ook aan deze kant van het kanaal kwam spelen (dacht ik) en speelt tijdens deze tour in twee kleine zalen in ons land, na Fluor in Amersfoort is het de beurt aan de Groene Engel in Oss. Nog nooit geweest. Maar goh, da’s toch ook wel een leuke zaaltje daar.

Semistereo uit Amsterdam ken ik niet. Ze maken al sinds 2009 platen, maar hier in Oss zie en hoor ik ze echt voor het eerst. Het begin klinkt eigenlijk fantastisch. De mooie rustige opbouw en soms shreddende gitaren doen direct aan post-rock denken. De sfeer en melodieën zijn bloedmooi. Goh, misschien wel eentje voor op mijn lijstje, denk ik nog. Dan komen de dikkere riffs er ook nog bij, dus de band combineert het e.e.a. met wat meer progressief werk. Dat schurkt dan tegen metal aan, maar de heren houden het wel behoorlijk melodieus. Ja, dit lust ik wel. Als er dan plots toch een zanger (Paul Glandorf dacht ik) bij komt vind ik dat ergens wel jammer. De zoetere melodieën krijgen meer aandacht en dat maakt het een tikkeltje te symfonisch naar mijn smaak. Het lijkt me ook – in de eerste nummers vooral – niet heel zuiver op de graat gezongen. De magie is ook wat weg daardoor, al verbetert de zang wel gedurende het optreden en ook het zingen via de megafoon vind ik wel passen. En vooruit, hij brengt het wel heel enthousiast. De band is overduidelijk heel blij hier te mogen openen. Interessante band denk ik. Vooral instrumentaal dan.

DSC09869

Fijn als de heren van Vennart zelf hun spullen klaarzetten. Nu zal dat kostentechnisch ook wel handiger zijn, maar ik hou wel van noeste arbeid. Toch is het speciaal om de heren weer eens bij elkaar te zien, en dat in een gemoedelijk klein zaaltje in Oss. Nooit geweest ook hier. Jassen hang je hier gewoon nog zelf op, op een (onbewaakte) kapstok. Er is veel ruimte in de zaal, dat met iets van honderd man niet heel dik gevuld is. Maar na het volgepakte Slayer-concert de avond ervoor, vind ik wat ruimte om me heen ook wel eens lekker. Vennart lijkt nog in een niet zo hele beste bui als hij de eerste nummers niks zegt. In het begin verzoekt hij iemand om een glas bier weg te halen op het podium, terecht overigens, want die staat wel heel dichtbij de pedaaltjes van Steve Durose. Maar wat later wordt hij wel wat losser en geeft de Brexit en ook Morrisey een enorme dikke veeg uit de pan. De connectie met het publiek komt er uiteindelijk wel en dat maakt het geheel wat sympathieker. Uiteraard komt er veel voorbij van de laatste plaat To Cure a Blizzard Upon a Plastic Sea, deze is ook maar net uit. Het is de opvolger van The Demon Joke, de eerste plaat van Vennart, waar ook nog wat van langs komt. De laatste plaat had ik een paar keer op de achtergrond geluisterd en niet alle nummers bleven hangen, maar we kunnen het vanavond live eens goed tot ons nemen allemaal. Het glijdt hier en daar wat meer naar avant-garde indiepop/rock voor mijn gevoel, zeker als je het vergelijkt met de doorgaans wat ruigere postprogressieve rock van Oceansize. Toch ruikt het naar Oceansize natuurlijk, alleen al door de kenmerkende zang van Vennart. Het eerste nummer “Binary” had ook zo van Oceansize kunnen zijn. Hier en daar voelt het soms wat gekunsteld die nummers van Vennart, dan mist het ergens wat richting, maar er zitten ook echte parels tussen. Maar goed, dat was op de (zeker laatste paar) albums van Oceansize ook wel zo. Och, ik vermaak me toch wel enorm hier. Het is veel beter dan het zoveelste standaard pop/rock-bandje, de heren zorgen hier en daar wel degelijk voor onverwachtse uitspattingen (neem het einde van “Robots in Disguise”) en vullen de nummers met interessante gelaagdheid. Hier en daar lijkt zelfs een bandje mee te lopen, of hoor ik spoken? Er is zeker sprake van nostalgie als er dan toch een nummer van Oceansize voorbij komt als laatste in de set, “Part Cardiac” van het laatste album Self Preserved While the Bodies Float Up. Oeh, dat is me toch even lekker zeg. De drummer wil daarna van het podium aflopen, terwijl de rest blijft staan. Och ja, meldt Vennart, dat hele gedoe van op- en afgaan slaan we maar over.  “Friends Don’t Owe”, een nummer van het laatste Vennart-album, vind ik dat niet fantastisch, maar er volgt nog een geweldig slot met “Build Us a Rocket Then…” van dat laatste Oceansize-album, waarvoor die drummer ook even flink aan de bak moet. Klinkt fantastisch. Het doet me even denken aan “Massive Bereavement” uit 2003, een van de beste nummers die ik ken. Dat spelen ze dus niet, maar ze sluiten wel af met een andere Oceansize-favoriet van me: “Music for a Nurse” van het Everyone Into Position album uit 2005. Kippenvel en tranen in de ogen bij de eerste paar minuten (Richard A Ingram speelt gewoon gitaar hier), waarna de band nog even ontvlamt op het einde met een fantastisch uitbarstend outro. Briljant. Het enthousiasme leunt dus voor een deel op nostalgie en feest der herkenning, maar het is gewoon ook waanzinnig goed gespeeld en het geluid staat uitstekend hier in de Groene Engel in Oss. Welkom terug heren, het was een heel aangenaam weerzien.

DSC09882

DSC09899

DSC09916

Mike Vennart Setlist Groene Engel, Oss, Netherlands 2018

2 Reacties op “Gezien: Vennart, Groene Engel, Oss”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s