Geluisterd: Unknown Mortal Orchestra – IC-01 Hanoi (2, 2019)

unknown mortal orchestra - ic-01 hanoiMet dit tweede ‘album van de week’ kijken nog even terug naar de lijst van (naar mijn bescheiden mening) 40 beste albums van afgelopen jaar. Deze was ook nog geen weekplaat geweest. Dus.

Unknown Mortal Orchestra (uit Portland, Nieuw-Zeeland) komt hier met verrassend album als bonus na Sex & Food dat blijkbaar minder is blijven hangen bij mij vorig jaar, al laat me geheugen hier een beetje in de steek. IC-01 Hanoi slaat dan in elk geval op Vietnam, waar deze plaat is opgenomen rond de opnames voor Sex & Food. Een experimentele jam-plaat, die geïnspireerd zou zijn op het experimentele werk van Miles Davis, met name On the Corner uit 1972. Naast Ruban Nielson (zingt overigens niet op dit album) hoor je hier zijn vader Chris Nielson (op sax, flugelhorn en keys), broer Kody (op drums), Jake Portrait (op bas?), en lokale muzikant Minh Nguyen (op Sáo Trúc, Đàn Môi en Vietnamese percussie). Het levert een bijzonder pallet op aan sfeerschetsen in de hoek jazz, krautrock, psych en avant-garde, waarbij de Vietnamese klanken soms ook letterlijk door het beeld sijpelen. Natuurlijk kan het soms klinken als stuurloos gejam, maar het sfeertje pakt je gewoon wel beet. Geestverruimende psych als in een kung-fu natuurfilm. Als zoiets überhaupt al bestaat. Dat zo’n band op een plaat zo rigoureus het concept ‘songs’ laat liggen en met een experimentele jam-plaat op de proppen komt is hier heel verfrissend. Een tikkeltje ongrijpbaar, maar daardoor bij vlagen heel spannend. Meer bands zouden eens zo lekker uit hun eigen hokje moeten kruipen.

Check de weekplaten van 2019 op Spotify 

Eén reactie op “Geluisterd: Unknown Mortal Orchestra – IC-01 Hanoi (2, 2019)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s