Gezien: Schnellertollermeier, Merleyn, Nijmegen

DSC05280Je kunt een feest geven op je verjaardag, maar dan ga ik toch liever naar een concert van een band die op mijn lijstje ‘bands to watch’ staat, zeg maar. Het Zwitserse Schnellertollermeier zag ik op het Valkhof Festival vorig jaar en sinds het inluisteren voor dat festival heb ik wel een zwak voor deze band. Gelukkig is het geen pure jazz, in de originele vorm moet ik dat eigenlijk ook niet zo, maar deze band maakt een mix van prog, math, jazz, pysch en minimal. Of avant-jazz, avant-psych of avant-progressive, lees ik ook wel ergens. Op het Valkhof vorig jaar werd er voor het hoofdpodium nog best hard gekletst en toen concludeerde ik al dat zoiets meer aandacht verdient in een kleiner zaaltje. En zo geschiedde.

Het is niet heel druk (misschien iets van 75 bezoekers of zo), maar die zijn dus wel respectvol stil en dan komt zo’n band veel meer tot z’n recht. Dat merk je al aan de opbouw van het eerste “Rights” van het gelijknamige album. De zorgvuldige minimale opbouw van dit soort nummers moet je in stilte horen, uiteindelijk gaat het volume vanzelf omhoog. Schneller en toller zou je bijna zeggen, een flauwe knipoog misschien naar de bandnaam, dat gewoon een samenstelling is van de bandleden: Andi Schnellmann (bas), Manuel Troller (gitaar) en David Meier (drums).  Alhoewel, echt ‘schneller’ gaat het misschien niet, maar de opbouw van de nummers zijn wel vrij geniaal. Het duurt soms lang, maar dan krijg je ook wel wat. De lastige ritmes en moeilijke maatsoorten vliegen je dan wel om de oren, maar toch voelt het niet te gekunsteld. Het is niet alleen maar ingewikkeld vernuft, of alleen maar een portie neurotische free-jazz. Zo af en toe komt het geheel op stoom en dat voelt dan soms echt als een bevrijding, neem dat nieuwe nummer dat wordt gespeeld. Het begint met staccato gepluk aan snaren, maar het wordt steeds verder opgebouwd, totdat (uit)eindelijk de drums er met een normaal ritme in gaat beuken. Dat voelt dan gelijk als een ultieme verlossing. We horen dan ineens een uiterst smeuïge groove(rock). Lekker. Het nummer hopen ze deze zomer op te nemen begrijp ik, maar materiaal komt vanavond verder vooral het laatste Rights-album uit 2017, met naast “Rights” in elk geval ook “Round” en “Piccadilly Sources”, waarna dat nieuwe nummer (het heeft nog geen naam) als cliffhanger voor een toekomstig album wordt gepresenteerd. Het smaakt dan ook wel naar meer. Na een klein uurtje is er nog tijd voor een kleine toegift. Dit keer geen nummer van 10-20 minuten, maar het relatief korte “RIOT” van het album X uit 2015. Misschien is er niet veel publiek dus, maar de aanwezige liefhebbers klappen erg enthousiast na afloop. En terecht. Ik sta ook vooraan te genieten van deze show. Het voelt bijna als een privé-concert en dat is bijzonder tof op je eigen verjaardag. Sehr toll zelfs.

DSC05264

DSC05268

DSC05276

DSC05277

DSC05281

DSC05284

2 antwoorden op “Gezien: Schnellertollermeier, Merleyn, Nijmegen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *