Beestvideos (4)

playHet is wat hè. Met dat virus. Hier deel 4 van een setje video’s van YouTube waarmee je de (concert- en festival)crisis wel door zou moeten komen. Tot we echt met z’n allen de wei weer in mogen…

De hele reeks beestvideo’s: hier.

line

Flying Horseman. Uit België. Altijd fijn, met hun country-noir/blues/post-punk/indie/psych/indie. Of whatever. Hier een optreden uit 2018 toen ze tourden met de vorige plaat. Vergelijkbaar met het optreden in EKKO zo ongeveer.

line

Ja, ze hebben ook een nieuwe plaat uit: Mothership.

line

Van Flying Horseman is de overgang naar Dans Dans een logische, want frontman Bert Dockx zit in beide bands. Dans Dans is meer jazz/psych-rock, maar minstens net zo fijn allemaal.

line

God is an Astronaut is prima tot uitstekende post-rock. Uit Ierland. De eerste post op dit blogje over een live optreden ging over die band, geloof ik.  Bovendien is hun laatste album Epitaph (de nummer 6 uit 2018) een van hun betere, met ook een fijn donker en dreigend randje. Het optreden in 2018 in TivoliVredenburg was een hele fijne. Hier een opname van de band op Freak Valley uit 2019, door Rockpalast/WDR.

line

Vlak na post-rock kwam de verhoogde liefde voor psychrock, inmiddels lust ik er pap van. Het Deense Papir dreef die liefde alleen nog maar verder op. Ontdekking op Roadburn 2014, waar ze in de kleine batcave stonden te raggen en ik echt niet stil kon staan. Hier een opname van dat optreden dat dus een tikkeltje legendarisch voor ons is geworden. Good memories.

line

Somali Yacht Club stond met The Sea in mijn albumlijst van 2018. We zouden ze eindelijk ook een keer live zien op Sonic Whip 2020. Dat ging op de een of andere manier dus niet door. De band mixt naar eigen zeggen elementen uit stoner/psych-rock, shoegaze en post-metal. En dat allemaal gewoon uit Oekraïne.

line

Recente ontdekking (week 14 plaat van de week), het Franse SLIFT, ken ik ongetwijfeld ook van de Roadburn Essentials Spotify-lijst. In de hoek van psych, kraut, space, doom. Potverdorie wat lekker. Dit kan linea recta naar de ‘bands-to-watch-live’ lijst. Hier een opname van KEXP, dat dus heel veel gave sessie online heeft staan:

line

Kleine stap naar psych/stoner met flarden Pink Floyd out of space. Dit is Monkey3 uit Zwitzerland met “Spirals”, van een van de betere albums van vorig haar (Sphere). Of u even wilt space-rocken met bijbehorende visuals? Wat een gave trip is dit zeg.

line

Briljant nummer van Spinvis, vind ik nog steeds, maar niet de bekendste gok ik. Beetje vreemd kunstwerk maar bloedje mooi, met een melodie vol emotie. Live wel eens opgevoerd met Saartje Van Camp op de contrabas en dat klinkt wat anders dan deze (op de plaat), maar ook heel gaaf.

line

Over emotie gesproken. “Travel” vind ik nog steeds het mooiste nummer van The Gathering. Het trekt gewoon tranen in dat laatste stuk. Hier een opname van The Gathering, 25 Years (in Doornroosje) waarbij Anneke van Giersbergen nog een keer (en eenmalig) de zang voor haar rekening nam. Let op de beelden van de (geweldige) film ‘Koyaanisqatsi’ op de achtergrond; het stuk van de ontploffende raket (hier wat minder goed te zien). Deze combi van beeld en geluid vind ik nog steeds heel gaaf. En dan die fantastische stem van Van Giersbergen…

line

Over geweldige frontvrouwen gesproken. Inmiddels is ze vertrokken (waarom toch) bij het Portugese Sinistro geloof ik, maar wat een indruk maakte ze met haar Fado-achtige zang en staccato bewegingen op een bedje van gitzwarte, lompe doom-metal. Fantastisch optreden op Roadburn 2016 (hier een bewijsje op beeld, maar je had er echt bij moeten zijn). En ja, in deze video ook een geweldige combinatie van beeld en geluid:

lineTe donker of serieus allemaal? Dan maar weer een toffe mashup als afsluiter? Waarom niet? Play that Funky Rammstein, met een beetje hulp van James Hetfield en kornuiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s