Beestvideos (5)

playHet is wat hè. Met dat virus. Hier deel 5 van een setje video’s van YouTube waarmee je de (concert- en festival)crisis wel door zou moeten komen. Tot we echt met z’n allen de wei weer in mogen…

De hele reeks beestvideo’s: hier.

line

Even rustig beginnen met een lekker fris psychpop-nummer dat doet denken aan het Australische Pond en Tame Impala. Da’s niet zo gek, Jay Watson zit ook in beide bands.

line

Ook rustig. Een toffe registratie van het Villagers in Berlijn vorig jaar, dat lijkt op het optreden in Doornroosje een jaar eerder. De kleine troubadour uit Ierland speelt zijn songs nog altijd met een prettige bravoure. Met prima band natuurlijk.

line

Ook wel toegankelijk met een lekker eigenwijs randje. Ervaren rotten in het vak, maar zo lang ken ik ze helemaal nog niet (eigenlijk pas echt sinds album Hot Thoughts). Het Amerikaanse indie-rock-gezelschap Spoon dus. Hier een uitstekende opname van het optreden van de band in Brooklyn uit 2017, hetzelfde jaar dat ik ze zag op Down The Rabbit Hole.

line

De Zweedse Anna von Hausswolff is misschien wel een lange tijd een goed bewaard geheim geweest onder de muziekpuristen. In 2013 nog in het kleine Merleyn gespot. Een soort Kate Bush op orgels, noemde ik het ooit. Grotesk uitgevoerde drone-rock, art-pop, darkwave, doom-orgel-indie-pop. Wat het ook moge wezen, het is vaak imposant. Was op Roadburn zo’n beetje de unanieme winnares van het goud, iedereen vond het fantastisch. En terecht. Hier een klein voorbeeldje, “The Mysterious Vanishing of Electra” in de live-uitvoering.

line

Als we dan toch bezig zijn, check gelijk deze prima opname van “Come wander with me/Deliverance”, zo´n beetje haar beste nummer volgens mij.

line

Even twee goede vondsten van mijn festival-/concertmaat. L’Eclair is een Zwitserse psych/prog/kraut-achtige band met fijnzinnig geneuzel op de gitaren. Klinkt als een Zwitserse klok. Zowel subtiel als groovy excellerend, zoals het hoort.
Weer zo’n fijne opname van KEXP trouwens.

lineAndere vondst is Ahkmed, waar ik echt nog nooit van had gehoord. Uit Melbourne, Australië. Bestaat al sinds 1998. Post-rock/metal, stoner, space. Zelf noemen ze als invloeden: Kyuss, Hawkwind, Black Sabbath, Fu Manchu, Mogwai, The Stooges en The Hellacopters. Helaas kon ik er geen tof videootje van vinden. Dan maar de ogen dicht doen.

line

Nog eentje om de ogen dicht te doen en die mag ook niet missen in deze reeks vond ik. “The Endless Scroll” van Absolutely Free (goeie naam) featuring Carl Didur. Net achter gekomen dat de band uit Canada bestaat uit leden van het opgedoekte DD/MM/YYYY, in 2011 nog op het Valkhof Festival.  Het nummer begint nog als een rustig psychpop-achtige song, om dan rustig naar een eindeloos lekkere outro te manoeuvreren, die voor mij inderdaad eindeloos door mag gaan. Een psychedelisch bubbelbad om uren in rond te dobberen. Nu nog een goeie video er bij maken…

line

Nu we toch bezig zijn en de ogen nog dicht zitten…, gelijk nog maar een video zonder dat er echt wat te zien is. Van deze mooie “Arpeggio Means Nothingvan Irina Nëstor kon ik ook geen echte video vinden. De band uit Rome, Italïe, maakt fijne en soms filmische post-rock om op weg te zweven, met ook donkere new wave, lees ik ergens. Band om in de gaten te houden.

line

Moet alles dan uit het buitenland komen? Nee, we hebben genoeg gave bands uit Nederland. Gewoon even goed zoeken. Monomyth uit Den haag bijvoorbeeld, met hun gave space/kraut/psych/stoner-rock. De beste band uit Nederland, durf ik haast te beweren. Vooral in mijn hoofd dan. Waren ook aanwezig ook op het Sonic Whip Stream Sessions-evenenment afgelopen zaterdag, maar die is nog niet geknipt en geschoren verschenen online. Volgende keer hopelijk. Dan maar even een ander fijn videootje van hun (vorig jaar verschenen) laatste album Orbis Quadrantis.

line

Bismut, gewoon uit Nijmegen, bestaat uit leden van oude bands als Bandito, Geiser, Emperors, Stoner Front Nijmegen en Jacky Heretic. Het trio speelt zoiets als psychedelic desert metal, naar eigen zegge. Niet vies van prettig hakkende stoner-riffs ook. Stonden ook op die Sonic Whip Stream Sessions.
Dat was dus een geweldige leuke streaming-avond met toffe bands. Vooral doneren ook (hier) hè, voor niets gaat de zon op, en de artiesten en podia kunnen wel een steun in de rug gebruiken.
Hier de sessie van Bismut. Oh bah, embedden lukt niet, klik hier.

line

Nog een fijne ontdekking uit eigen land. Bielderman stond op het kleine podium bij de ingang van het Valkhof Festival 2019 en maakte daar gewoon dik indruk met hun post-progressieve synth-rock/dance. Of zoiets.

line

Okay dan. Humor en metal gaan prima samen. Satan en sinterklaas ook. Met hellehonden. En met gekke Henkie himzelf in de gastrol.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s