Beestalbumoftheweek (20-31): Airbag – A Day at the Beach

Airbag---A-Day-at-the-Beach-200Weekplaat van week 31.

Je hebt een soort progrock-bands die vooral in Nederland optreden in Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer. Ik ben er nooit geweest, maar ik kan me voorstellen dat die bands daar optreden voor een publiek van wat oudere, grijzende progrock liefhebbers. Meestal zijn het van die symfonische rock-bands met melodieuze melodielijnen en lange avontuurlijke composities. In mijn beleving dan. Ik ben er niet altijd groot fan van, zeker als het wat zoet wordt geserveerd, maar zo af en toe kan het me wel bekoren. Ik ben ook geen echte kenner, maar Björn Riis had ik al wel eens vaker (als solo-act) gedraaid, niet meer wetende dat hij dus ook in (het Noorse) Airbag zit (gitaar, toetsen) en die band ook van die, laten we zeggen, klassieke symfonische progrock maakt. Inmiddels afgeslankt tot een trio (met Kristian Karl Hultgren als gast op bas), is de band blijkbaar nog tot prima prog in staat. Denk Pink Floyd en de gitaarsound van David Gilmour, maar ook elektronische muziek uit de jaren tachtig. Mede door de (wat zoete en ijle) zang van Asle Tostrup doet de muziek soms ook aan Steven Wilson denken. Of Porcupine Tree uiteraard. Denk ook The Pineapple Thief of Anathema. Kritische kanttekening  is dat het wel wat veel aan de zachte kant van het spectrum zit, met veel melancholische sfeer door de langgerekte synthesizers en quasi-emotionele gitaarpartijen, maar dat is absoluut ook een kwestie van smaak. Misschien ben ik daarvoor een te nuchtere kerel. Ik hou gewoon wel van een stevige bite als afwisseling ook. Neem het afsluitende “Megalomaniac”. Dat mag dan grootheidswaanzin betekenen, maar vormt op deze plaat daadwerkelijk een groots hoogtepunt. Het derde kwart van het nummer neemt je gewoon wat steviger bij de kladden, om je daarna weer veilig onder de dekens te stoppen. Dat pakt me beter en dat soort dynamiek hoor ik dan ook graag in een band. Liever nog zou ik zo’n band dan nog een keer live meemaken, desnoods in een boerderij aan de andere kant van het land, het mekka van de progrock in Nederland.

[spotify id=”spotify:album:1JaL5QCbq6s7POMFZT7eD4″ /]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=pwYc77PUQlk&w=560&h=315]

Check alle weekplaten van 2020 op Spotify