Beestalbumoftheweek (20-34): Shaman Elephant – Wide Awake But Still Asleep

Shaman Elephant – Wide Awake But Still Asleep-200Weekplaat van week 34.

Volgens mij had ik nog niet eerder een band gehoord die me zo deed denken aan het Noorse Motorpsycho. Shaman Elephant komt ook uit Noorwegen en is zeker geen slap aftrekseltje van dat voorbeeld. Integendeel bijna. Wat een plaat is dít. Vraagteken. Uitroepteken. En waarom ken ik dit niet? Het viertal is toch al zeker een jaar of vijf bezig en maakt – naar eigen zeggen – zoiets als late jaren zestig en vroege jaren zeventig psychedelische en progressieve proto hardrock, met een modern sausje. Gooi er gelijk termen in als stoner, spacerock, jazz en improvisatie. Luister naar de die heerlijke jazzy drums bijvoorbeeld, als ware het Tomas Järmyr of Kenneth Kapstad zelf die we hier horen (maar het is drummer Jard Hole). Ook hier af en toe van die koortjes, inclusief een enkel licht vals uithaaltje, maar ook hier boeit dat voor geen meter. De zang is best helder verder. Het baswerk ondersteunt met schwung voor de gewenste stuwende drive, en het gitaarwerk scheurt en trekt en gooit je met speels gemak in een fijne psychedelische wolk. Neem gelijk al het eerste “Wide Awake but Still Asleep”, dat majestueus opbouwt om met “H.M.S: Death Rattle and Roll” een versnelling hoger te schakelen. Denk dus Motorpsycho. Maar denk ook Steely Dan (zo heet nummer drie ook op het album), waarbij ze en passant dus ook nog even laten horen ook prima songs kunnen schrijven, met niet al te vervelende melodieën. Zelf noemen ze verder ook nog Jimi Hendrix, The Mahavishnu Orchestra en Bushman’s Revenge als inspiratiebronnen. En Motorpsycho dus. Het softe en poppy “Ease of Mind” doet daar ook weer bij vlagen aan denken, al dan niet vanwege (nota bene) het toetsenwerk. Met “Magnets” geeft de band verder een goede indruk hoe ze live kunnen klinken en “Traveller” balt vervolgens alle energie samen in een wat langer uitgerekt nummer, met de nodige melodieus gezongen stukken en instrumentaal opwindend psychedelisch en progressief vlechtwerk. Zoals Motorpsycho dat zou kunnen. Maar deze band dus ook. Je zou bijna vergeten dat Motorpsycho zelf net een nieuw album uit heeft, maar Shaman Elephant heeft mij in elk geval tot die tijd uitstekend vermaakt met een oerdegelijk en bij vlagen ronduit opwindende plaat.

Check alle weekplaten van 2020 op Spotify 

2 Reacties op “Beestalbumoftheweek (20-34): Shaman Elephant – Wide Awake But Still Asleep”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s