Beestalbumoftheweek (20-42): Nordmann – In Velvet

Nordmann-In Velvet-200Weekplaat van week 42.

De beste chocolade komt uit België. En van Belgische bands valt vaak goed chocola te maken. Nordmann uit Gent is zo’n zalige bonbon met verrassende inhoud, ooit ontdekt door de programmering op het Valkhof Festival in 2018 en later nog eens intensiever kunnen bewonderen in de bovenzaal van Luxor Live in Arnhem. Dat verdient meer publiek, was toen al de conclusie. Groovende jazz/prog/kraut-rock om je vingers bij af te likken. Dan is het wel even eerlijk om te zeggen dat de nieuwe worp In Velvet behoudender is. Wat dromeriger en iets minder dwingend. Een album waarbij je wat meer achterover moet leunen in plaats van meebewegen. Iets minder extase, maar meer rust. Nou goed, je snapt wat ik bedoel. Dan nog steeds maakt de band wel fijne muziek om je in te kunnen verliezen, waarbij de band op deze plaat wat meer elektronica toevoegt in de (vijfde) persoon van Thijs Troch op toetsen. Het levert een rijk een warm beeld op, mede door een bijzonder heldere en evenwichtige productie. De sax van Mattias De Craene is nog steeds wel regelmatig een leidraad, maar hangt ook soms als een wolkenpartij boven het weidse landschap, waar je gewoon even verder rond kunt kijken. Een prima soundtrack ook voor een licht melancholische film. Van mij mag het soms nog zelfs wat voller of bombastischer, maar dat is dus een kwestie van smaak. In “Blue Rose Case” bijvoorbeeld wordt mooi toegewerkt naar een iets steviger einde en dat hoor ik graag (wat vaker). Aan de andere kant is het ook wel mooi dat er schoonheid wordt gevonden in de ingehouden stukken, neem het subtiele “Jade”. Het hoeft niet altijd door te rammen. De gitaren zijn op deze plaat ongetwijfeld bewust wat meer weggestopt. Daar staat tegenover dat de verslavende ritmes je nog steeds wel in beweging trekken soms, neem de elektronische beats op een nummer als “Boats/Marseille” of de lekker swingende bas op “Star-Fluff”. En daarmee is het album aardig in balans, ook al is het bij vlagen dus wat rustig. Prima genietplaatje ter ontspanning in elk geval, als je je even wilt terugtrekken uit de huidige stormachtige realiteit.

[spotify id=”spotify:album:3k1BIh30w0Cgne6M2NjGH4″ /]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=EtizzfAZ3oU&w=560&h=315]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=lK1-j-Xyll8&w=560&h=315]

Check alle weekplaten van 2020 op Spotify 

Eén antwoord op “Beestalbumoftheweek (20-42): Nordmann – In Velvet”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *