Pothamus – Raya (beestalbumoftheweek 20-51)

Pothamus - Raya-200Weekplaat van week 51.

De laatste weekplaat uit dit ellendige, maar muzikaal wel interessante jaar. Ook dit is weer een prima album, dat de vele jaarlijsten moeilijk zal halen omdat ie pas net uit is. Er komt sowieso veel goede muziek uit België. Neem Amenra bijvoorbeeld, dat net als Wiegendood op het Consouling Sounds-label zit. Pothamus is een van de nieuwere aanwinsten aldaar, dat ook bijna on-Belgisch goed klinkt in dit genre. Iets voor festivals als Roadburn of Soulcrusher. Het trio heeft – naar eigen zeggen – drie jaar gewerkt aan het debuutalbum Raya, dat je ergens moet zoeken in de hoek van sludge, doom, post-metal of post-rock. Een beetje richting bands als Neurosis, Isis, Cult of Luna of een recentere ontdekking als NAAT. De band zet dik in op een donkere en dreigende sfeer, waarbij de bassen en gitaarriffs regelmatig als woeste golven over je heen spoelen. Het klinkt alsof stoere Vikingen met lange haren en natte baarden de woeste zee trotseren. Op “Viso” gaat dat het hardste tekeer met een stevig potje post-doom, met zware bassen en lompe riffs. Toch zitten er rustpunten op het album en gloort er regelmatig een streepje zon door het donkere wolkendek. Met name songs als “Heravis I” en “Heravis II” varen in kalm water, waarbij de tribale drums een soort sacrale post-rock ondersteunen. Of je even tijdens een seance in trance wilt raken. Het hele album heb je dat gevoel eigenlijk. Hier en daar wordt het een tikkeltje monotoon (een nummer als “Raya” duurt ook gewoon zestien minuten), maar het werkt uiteindelijk wel lekker hypnotiserend. De ijle zang van Sam Coussens past daar goed bij en dat doet me hier erg denken aan de (cleane) zang van Colin H van Eeckhout (Amenra) zoals op “The Faint Young Sun” (van het project EYES OF ANOTHER). Het hele album is een prettige afwisseling tussen de echo’s uit een donkere droomwereld en de fel brandende hel. ‘Be sure to catch this captivating trip live’, schrijven ze zelf nog ergens. Graag. Ik zou best wel eens zo’n sessie willen ondergaan, maar gedurende een lockdown moeten we het maar doen met die mooie videoclips. Dat is wel een aanrader: zet bijvoorbeeld “Varos” maar eens op een groot beeldscherm en gooi je geluidsinstallatie volledig open. Het is dan een beetje alsof je de duivel aan het uitdrijven bent. Of het jaar 2020. Gelukkig geven bands als Pothamus dit donkere jaar nog een beetje licht.

Check alle weekplaten van 2020 op Spotify 

3 Reacties op “Pothamus – Raya (beestalbumoftheweek 20-51)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s