De 40 beste albums van 2020

Kairon IRSE - Polysomn-200Het was een mooi muzikaal jaar. Dat zei ik vorig jaar ook al en dat zeg ik nu weer.
Het was wel een heel gek jaar natuurlijk. Vrijwel geen concerten en festivals. Thuiswerken. Thuis blijven. Maar elk nadeel heb z’n voordeel, zei een bekende voetballer ooit eens. Daardoor is er wel meer tijd geweest een hoop nieuwe muziek te luisteren, inclusief hele albums. Het was dan ook makkelijker om een top twintig te verzinnen en aan te vullen tot een veertig albums die de moeite waard zijn om mee te nemen naar een onbewoond eiland. Mits je daar stroom hebt. Goed. Zie ze alle veertig hieronder. Een persoonlijk keuzelijstje. Doe er mee wat je wil. Draaien bijvoorbeeld. Neem de Spotify-lijst. En dan zijn er nog de kliekjes. Albums die net buiten deze lijst vielen, maar wel het beluisteren waard zijn, of albums die ik nog niet genoeg heb kunnen beluisteren. En die zitten dan in de leftover-lijst van 2020. En daar staan dan albums in van artiesten als Caspian, Agnes Obel, Post Animal, Holy Fuck, Elder, Barrens, IIVII, Airbag, El Ten Eleven, Helicon, FACS, Mogwai, All Them Witches, Fontaines D.C., A Place to Bury Strangers, B R I Q U E V I L L E, Dool, Rolling Blackouts Coastal Fever, Crippled Black Phoenix, Elephant Tree, Eefje de Visser, Sólstafir, I Hear Sirens, Black Narcissus, Völur, Kadavar, Loma, Metz, Deftones, Jaga Jazzist, Bo Ningen, GoGo Penguin, en-ga-zo-maar-door. Die zijn (soms) echt de moeite waard. En er horen geen live-albums in vind ik, anders had Temple Fang met hun heerlijke Live at Merleyn er ook nog prima tussen gepast. Of Mythic Sunship met Changing Shapes, live at Roadburn 2019. Er staan wel twee EP’s in, Dead Neanderthals en Spotlights. Maar dat doen we dan maar gewoon. Hieronder de veertig lekkerste op een rijtje dus.
Het is allemaal maar een mening.

Alvast een fijne jaarwisseling en een supertof en muzikaal prachtig 2021.
Tot volgend jaar!

line

Kairon IRSE - Polysomn-2001. Kairon; IRSE! – Polysomn

Een album dat zo’n beetje al mijn geliefde stijlen op een hoop gooit. Een fijne hoop, moet ik zeggen. De Finse band maakt zoiets als space-/post-/prog-/psychrock met een lik kraut en shoegaze/noise. Juist ja. Om je vingers bij af te likken. Hier zit echt van alles in.  (Album van week 40)

line

SLIFT-Ummon-2002. SLIFT – UMMON

Franse SLIFT zit in de hoek van psych, kraut, space, doom. Potverdorie wat lekker. Misschien wel de beste ontdekking van het jaar, heerlijk ongecompliceerde grote-mannen rock. (Album van de week 14)

line

Oranssi Pazuzu - Mestarin kynsi-2003. Oranssi Pazuzu – Mestarin kynsi

Black-achtige metal, met een flinke klodder post-psych en noise. Normaal mag je me ’s nachts niet wakker maken voor black-metal, maar deze Finse band bewees op Roadburn al dat ze ongekend (anders en) goed zijn. Heul vet. (Album van de week 16)

line

Igorrr - Spirituality and Distortion-2004. Igorrr – Spirituality and Distortion

Gekte. Idiotie. Stuiter. Stuiter. Maniakaal. Geniaal. Cross-over-complex-multi-genre-whatever. Metal. Opera. Klassiek. Doom. Elektronica. Samples. Black. Accordeon. In je smoel. Hyper. Hyper. Druk. Snel. Subtiel. Lichtsnelheid. Break a leg. Bèèèh. Schaap. Weer zo’n geniaal gek album van deze Franse metal-breakcore-pionier Gautier Serre en consorten. (Album van de week 13)

line

Konkret-Musik-Gösta-Berlings-Saga-2005. Gösta Berlings Saga – Konkret Musik

Deze Zweedse band maakte altijd al heerlijke instrumentale progrock met psychedelische elementen en een toefje jazz. Nu schuift het op dit album meer naar spannende progressieve elektronische krautrock. (Album van de week 30)

line

Shaman Elephant – Wide Awake But Still Asleep-2006. Shaman Elephant – Wide Awake but Still Asleep

Maakt – naar eigen zeggen – zoiets als late jaren zestig en vroege jaren zeventig psychedelische en progressieve proto hardrock, met een modern sausje. Gooi er gelijk termen in als stoner, spacerock, jazz en improvisatie. Deed me denken aan het Noorse Motorpsycho en komt ook uit Noorwegen. Een oerdegelijk en bij vlagen ronduit opwindende plaat. (Album van de week 34)

line

Motorpsycho - The All Is One-2007. Motorpsycho – The All Is One

De fijn uitgekiende mix van (met name) psych- en prog-rock van deze Noren blijft onweerstaanbaar. En ze weten toch altijd wel weer ergens te verrassen en/of nieuwe elementen toe te voegen. Op elk album zitten wel weer dingen om je bek voor open te laten vallen. Met name “N.O.X.” is een formidabel stukje  psych/space/jazz/progrock om je vingers bij af te likken. (Album van de week 35)

line

A.A. Williams - Forever Blue8. A.A. Williams – Forever Blue

Wat een bijzonder fijne en karakteristieke stem en prachtige – tot krachtige – muziek. De enigszins zoete melodieën zijn gedrenkt in een prachtige wolk van donkere melancholie en makkelijk gemengd met wat meer heavy postrock. Of post-klassiek, met een randje metal. (Album van de week 27)

line

Working Mens Club – Working Mens Club-2009. Working Men’s Club – Working Men’s Club

Working Men’s Club, van de nog erg jonge Minsky-Sargeant, vind ik stiekem heel erg catchy. Bijna een guilty pleasure.  De Britse band gooide hoge ogen op Eurosonic 2020 met hun dansbare en catchy synthrock, acid house of new wave disco, dat ook in de jaren tachtig gemaakt had kunnen zijn, maar neem ook het lange “Angel” aan het einde van het album, waarin het geluid is verschoven naar een soort psychedelische shoegaze  (Album van de week 46)

line

vennart-20010. Vennart – In the Dead, Dead Wood

Lekker venijnig plaatje met ook de nodige rustpunten, dat doet denken aan zijn hoogtijdagen bij Oceansize. Opgenomen tijdens de lockdown door gitarist/zanger Mike Vennart en recent uitgebracht als (soort) verrassing, alleen op Bandcamp trouwens. (Album van de week 45)

line

11. sleepmakeswaves – these are not your dreams (Album van de week 36)
12. Pothamus – Raya (Album van de week 51)
13. Maserati – Enter The Mirror (Album van de week 21)
14. pg.lost – Oscillate (Album van de week 48)
15. Onségen Ensemble – Fear (Album van de week 49)
16. Klangstof – The Noise You Make Is Silent (Album van de week 9)
17. Hedvig Mollestad – Ekhidna (Album van de week 33)
18. Bada – Bada (Album van de week 29)
19. Dead Neanderthals – Blood Rite (Album van de week 52)
20. Causa Sui – Szabodelico (Album van de week 47)
21. Holy Wave – Interloper (Album van de week 32)
22. GUM – Out In The World (Album van de week 26)
23. Turtle Skull – Monoliths (Album van de week 38)
24. Elephant Stone – Hollow (Album van de week 7)
25. Trees Speak – Ohms (Album van de week 12)
26. Spinvis – 7.6.9.6. (Album van de week 43)
27. TESA – C O N T R O L (Album van de week 24)
28. Spotlights – We Are All Atomic (Album van de week 15)
29. Motor!k – Motor!k 2 (Album van de week 39)
30. Long Distance Calling – How Do We Want To Live? (Album van de week 28)
31. REZN – Chaotic Divine (Album van de week 50)
32. Flying Horseman – Mothership (Album van de week 25)
33. Yuri Gagarin (SWE) – The Outskirts of Reality (Album van de week 6)
34. Pure Reason Revolution – Eupnea (Album van de week 19)
35. WuW – Rétablir L’eternité (Album van de week 20)
36. Automatism – Immersion (Album van de week 41)
37. Nordmann – In Velvet (Album van de week 42)
38. Nothing – The Great Dismal
39. Other Lives – For Their Love (Album van de week 22)
40. Bismut – Retrocausality

3 Reacties op “De 40 beste albums van 2020”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s