W424 – Alandlord (beestalbumoftheweek 21-04)

W424 - Alandlord-200Weekplaat van week 4.

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Je zou verwachten met alle muzikanten die thuiszitten dat er wel een flinke dosis creativiteit naar boven komt borrelen, dat moet resulteren in een record aantal spannende releases. Vorig jaar was een goed jaar, maar dit jaar begint nogal aarzelend voor mijn gevoel, of ik heb nog geen geluk gehad met het ontdekken van nieuwe albums die me bevallen.

Alandlord van het Finse W424 was een van de eerste die me in positieve zin opviel, ook al is het geen heel vrolijk plaatje. W424 is het pseudoniem van Lasse Alander uit Finland, samen met Kalle Lindberg ook lid van Cardinal Noires, en eerder samen ook actief met Protectorate en in industrial metalband Republic Of Desire. Dit solo-album werd door Lasse Alander tijdens de lockdown gemaakt. Vergeleken met Cardinal Noires is er geen zang, en dat bevalt me eigenlijk beter. Je kunt het allebei in het hokje electro-industrial plaatsen, maar de nadruk ligt op Alandlord veel meer op (duistere) sfeer en er zit meer variatie in. Meer gelaagdheid in het geluid, meer verdieping en veel meer rustpunten in de zwartgalligheid. Door meer behoudend te werken, ligt de nadruk op spanning en sfeer en minder op doorbeukende peletons van losgeslagen zombies. “Fragile Body” zou een prima soundtrack zijn voor een horrorfilm bijvoorbeeld en bij “Masterspidermind” zie ik een regenachtig kerkhof voor me in het holst van de nacht, met lichtflitsen van onweer, opengewrikte graven en achter elke boom paranormale verschijnselen. Het afsluitende “206” ontaardt in een duivelse kerkdienst met dikke sacraal klinkende synths. Jammer dat we er geen beelden bij zien. De (industrial) beats worden spaarzaam ingezet op dit album, met name op “Heckman” en “Alandlord”, maar dat werkt dus meer als extra aanjager voor de sfeer. Alleen “Hella Noise” overschreeuwt zichzelf dan wat te veel met lelijk schurende noise op een bedje van lome beats, maar doorgaans wordt de juiste snaar wel goed geraakt op dit album. Het werkt vervreemdend en dreigend en raakt de angst. Een lekker luguber plaatje in donkere tijden.

Check alle weekplaten van 2021 op Spotify 

Eén reactie op “W424 – Alandlord (beestalbumoftheweek 21-04)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s