Beestvideos (9)

playHet is wat hè. Met dat virus. Hier deel 9 van een setje video’s van YouTube waarmee je de (concert- en festival)crisis wel door zou moeten komen. Tot we echt met z’n allen de wei weer in mogen…

De hele reeks beestvideo’s: hier.

line

Online concerten zijn ongeveer het beste alternatief op dit moment. Beter dan niks. Voor het Amerikaanse Earthless kon je al een paar keer concertticket kopen voor een live online concert. We hebben dat een keer gedaan en dat was wel vet. De Amerikaanse band maakt zoiets als heavy psych met veel lange jams en af en toe wat riffs en bij een enkel nummer soms zang van gitarist Isaiah Mitchell. Nog live gezien op Roadburn 2018 (met ook een optreden met Damo Suzuki van Can) en Sonic Whip 2019 in Doornroosje. Toen dat nog kon allemaal. Hier een indruk, met (heel) optreden uit 2018, live uit de Kreun, Kortrijk, België. Alternatief is de opname daaronder uit 2016 trouwens, uit de Saint Vitus Bar, Brooklyn, NY.

line

line

Na dat optreden van Earthless keken we gelijk maar even een heel concert van het Zweedse Kungens Män. Naar eigen zeggen ‘Kungens Män are rooted in the psychedelic/drone rock tradition of bands such as Träd, Gräs & Stenar, but also add influences from krautrock, shoegaze, noiserock and free jazz.‘ Het album Chef stond vorig jaar op numero 11 van mijn jaarlijst en die kwam daar door de aankondiging van Roadburn 2020. Juist ja, dat ging niet door. Dat is het voordeel van video; zo had dat er ongeveer uit moeten zien. En klinken. Opname uit 2015 @ Cairo, Würzburg. Recent kwamen we nog een andere opname tegen van (blijkbaar) het nummer “Looking for Hans”, Live at Z-Bau, Nuremberg, February 22, 2020.

line

line

Nog iets recenter, op 22 januari 2021, kwam zelfs een nieuw nummer uit van de Zweden. Okay, geen spectaculaire video, maar dan nog…

line

Het Poolse Riverside is nog wel steeds wel een van mijn geliefde progrockbands, met name door het oudere werk. In 2019 zag ik ze weer eens live na een lange tijd en dat beviel me behoorlijk goed. In 2016 overleed helaas de geweldige gitarist Piotr Grudziński, maar gelukkig zijn er goede opnames met hem, zo verscheen vorig jaar ineens opnames van hun optreden uit 2015 in Tilburg. Dit is van het album Lost ‘n’ Found: Live in Tilburg, het heerlijke “Hyperactive”.

line

Een van de leukere ontdekkingen van ESNS was het Duitse Aggregat, met electro (met live drums en contrabas). Het origineel uitgezonden optreden door ESNS staat inmiddels in mijn lijstje ESNS video’s, maar deze (andere) sessie verscheen later via ARTE.

line

Over contrabas gesproken, vorig jaar zou ik naar GoGo Penguin gaan, een Engelse nu-jazz band, actief sinds 2012. Je raadt het al wel, dat kwam er helaas niet van. Gelukkig zijn er video’s zoals deze om een idee te krijgen. Hop. Hier een aantal, waarvan de laatste uit een meer recente livestream show komt (uit Abbey Road Studios, London).

line

line

line

En als we toch die kant op gaan van jazz-achtige trio’s, doe deze er ook maar even bij. Het Zweedse Esbjörn Svensson Trio dus, kwam ik tegen op YouTube, een opname uit 2004, met pianist Esbjörn Svensson, die in 2008 omkwam bij een duikongeval.

line

Als liefhebber van Scandinavische psych-bands als Papir, Causa Sui en Mythic Sunsip (ook van het El Paraiso Records label) had Double Sun van het Noorse Kanaan achteraf eigenlijk ook niet mogen ontbreken in mijn jaarlijstje van2020. Het trio maakt naar eigen zeggen vooral psychrock, met een breed palet aan andere genres zoals jazz en post-rock. Voeg daar ingrediënten aan toe als space-, kraut- en stoner-rock en je hebt een aardig beeld. Hier wat beelden van de band in actie.

line

line

Het laatste concert van Pink Floyd uit 2005 (London Live 8). Roger Waters weer eens samen met David Gilmour, Nick Mason en Richard Wright. Prima opname ook.

line

Traditiegetrouw een geinig iets als afsluiter. Laibach covert hier “My Favorite Things” (jawel, die ja).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s