Pilot Voyager – Nuclear Candy Bar (beestalbumoftheweek 21-24)

Weekplaat van week 24.

Pilot Voyager heb ik ongetwijfeld gevonden door een tip op Never Mind The Hype, toch al een uitstekend muziekplatform voor het stevige werk. Van origine is het een eenmansband van Ákos Karancz uit Boedapest en die maakt met zijn kompanen heavy psych, stoner en space-rock, uitgevoerd in lekker lang uitgerekte jams.

Denk Earthless bijvoorbeeld, of neem bands als Colour Haze of Causa Sui. Ergens in die hoek zou je ook bands als Papir, Mythic Sunship en Hedvig Mollestad Trio kunnen vinden waarvan ook recent nieuwe platen zijn verschenen, maar ik kan niet alles tegelijk bespreken wat er op mijn radar komt. Van Pilot Voyager zelf zijn dit jaar inmiddels ook al Bud Fascination en Overheated Man verschenen op Bandcamp, dus dat alleen al is moeilijk bij te houden. Het jammen op Nuclear Candy Bar doet hij met hulp van Bence Ambrus op bas (en mastering) en Krisztián Megyeri op drums, al is het drumwerk op het 27 minuten lange afsluitende “23:61” van István Baumgartner. Natuurlijk is het muzikaal gezien langdradig, maar dat hoort gewoon zo met dit soort geestverruimende platen. Voor een EP is het met 66 minuten ook al erg lang te noemen, maar er wordt ook gewoon de tijd genomen om de nummers rustig op te zetten. Alleen “Fuzziness” klapt er gelijk wat harder fuzzend in, niet zo verwonderlijk ook met zo’n titel. Waarom ik deze plaat nu uit het grote aanbod heb geselecteerd, heeft denk ik te maken met het sterke, stevige en lichtmetalen gitaargeluid dat continu lekker door weet te fuzzen, psychen en te spacen. Dat levert soms een wolk van scherpe noise op, maar dit bevalt me veel beter dan het lelijk scherp geproduceerde gitaargeluid op die laatste van Mythic Sunship (Wildfire). De leadgitaar moet niet overdreven veel aandacht wegnemen, al zit het hier soms ook op het randje. De stevige wolken gitaar komen en gaan soms in golven en daar laat ik me graag door overspoelen. Maar bovendien is het bedje van bas en drums zo lekker. Neem het titelnummer “Nuclear Candy Bar” zelf, dat een licht funky baslijntje heeft om je vingers bij af te likken, maar ook het drumwerk is echt goed en degelijk, met een jazzy inslag. Daarmee levert de ritmesectie een dosis schwung waarop het toch lekker soleren moet zijn. Op “Paracosm” stuwen ze elkaar langzaam maar zeker op met een steeds sneller tempo en steeds meer (gezonde) agressiviteit en daarom zou het een mooie uitsmijter kunnen vormen bij een optreden, mits we Karancz eens met dit project live aan het werk zouden kunnen zien. Uit de flinke berg releases vond ik Pilot Voyager er in elk geval positief uitspringen. Gelukkig komen er uit Hongarije ook nog genoeg goede dingen.

Check alle weekplaten van 2021 op Spotify  

Eén reactie op “Pilot Voyager – Nuclear Candy Bar (beestalbumoftheweek 21-24)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s