ZEMENT – Rohstoff (beestalbumoftheweek 21-37)

Weekplaat van week 37.

Laatst was ik een lange lijst met nieuwe metal-nummers aan het luisteren, waaronder veel death- en blackmetal, met een hoop blastbeats, duivels geroggel en dichtgesmeerd met gruizige gitaren.

Het doet me allemaal te weinig tegenwoordig, misschien word ik te oud voor dit soort overdaad aan geweld. Maar wat dan wel en waarom? Het moet iets met je doen natuurlijk en dat kan van alles zijn. Zo hou ik er wel van als een band een goede sfeer weet te scheppen en je in een bepaalde flow kan brengen waarop je kunt wegzweven of waardoor je ineens zin krijgt om gênant mee te gaan bewegen. Je moet er soms voor in de juiste stemming zijn. Neem de lange herhalende nummers van een band als Föllakzoid dat op je zenuwen kan werken, maar het kan ook zorgen voor een weldadige hypnotische trip. Het Duitse ZEMENT, gevormd door het duo Philipp Hager en Christian Büdel, maakt ook van die lange neo-kraut/psych-nummers gevoed door motorik-ritmes en lange monotone synths. Misschien vergt het langzaam verschuivende geluid wat geduld, maar over het algemeen is het divers in herhaling. Kan dat? Ja, dat kan. ZEMENT bewijst dat hier op Rohstoff, dat niet in zwaar beton gegoten zit maar wel vastzit in fijne ritmische gymnastiek. Denk naast Föllakzoid aan Neu!, Kraftwerk, Trans AM of Camera. Dat werk. Met name “Goa”, “Seine” en “Entzucken” zijn lang en vergen geduld, maar ik raak er wel door gehypnotiseerd en dat is lekker. Er is toch genoeg afwisseling op het album, met bijvoorbeeld de ‘sax-infused’ nummers “Kleiner 3” en “Zunder”, waarop het duo ondersteuning krijgt van saxofonist Martin Pirner. Het lekkerste klinkt dat op het speelse “Zunder”, maar het met vogelgeluidjes omringde “Kleiner 3” is meer een collage dan een song, net zoals “Ecke 54” trouwens en dat doet me dan weinig. Voor de rest kom ik dus regelmatig wél in de juiste flow. Neem ook hoogtepunt “Soil”, dat nog best wel kort is, maar puntig en lekker op tempo met een fijn dansbare groove. Het drumwerk is doorgaans strak en monotoon op het album, maar ineens speels op “Kleiner 3” en het mag zelfs even helemaal los gaan op het afsluitende “Atem”. Dan lijkt het allemaal herhalend, maar toch is het divers door dit soort afwisselingen die er stiekem inzitten. Bovendien is het heerlijk ruimtelijk geproduceerd, waardoor je er makkelijker in kunt verliezen. Doe mij dus maar zo’n overdosis van dit spul in plaats van boze-mannen-metal. Niet vechten, maar dromen.

Check alle weekplaten van 2021 op Spotify  

Eén antwoord op “ZEMENT – Rohstoff (beestalbumoftheweek 21-37)”

Reacties zijn gesloten.