Weekplaat 22-31: Ralph Heidel – Modern Life

Ralph Heidel is een 29-jarige multi-instrumentalist, producer en componist uit Berlijn op het Kryptox-label, de thuisbasis voor (voornamelijk) jonge Duitse artiesten die worden geïnspireerd door jazz, krautrock, klassieke muziek, psych en elektronica. De muziek van Heidel deed mij wel denken aan Nils Frahm en consorten, maar er zijn ook referenties te vinden naar Kamasi Washington, Ólafur Arnalds, Kaitlyn Aurelia Smith, Four Tet, Floating Point, Max Richter en Niklas Paschburg. Om er maar een paar te noemen.

Zijn muziek viel me in 2019 al eens op met het nummer “Blurred Idiosyncrasy”, afkomstig van het debuutalbum Moments of Resonance, gemaakt met het Homo Ludens-ensemble. Vorig jaar verscheen ook “Ahonk” in mijn jaarlijst van de EP Relief. Ik moet wat met zijn muziek hebben, want dit jaar viel me ineens “Radical Matter” op van zijn tweede album Modern Life, zonder gelijk het verband te leggen met die andere nummers.
Heidel, ooit begonnen als saxofonist in zijn carrière, maakt hier ook wel gebruik van wat gastmuzikanten, maar is zelf de grote mastermind achter de muziek en composities, dat je grofweg kunt plaatsen in de hoek van jazz, neoklassiek en elektronica. Het album, geproduceerd door Max Rieger (‘mastermind of German indie rock’), straalt een prettige kalme sfeer uit. Het album beweegt ergens tussen ingehouden en soms wat meer ouderwets gecomponeerde klassieke stukken tot de meer uitbundige en mooi gelaagde of wat meer experimentele stukken, met daarbij een mooie rol voor de sfeervol ingezette elektronica. Prachtig album van een talentvolle muzikale kunstenaar.

Check alle weekplaten van 2022 op Spotify  

Eén reactie op “Weekplaat 22-31: Ralph Heidel – Modern Life”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s