Weekplaat 22-36: Motorpsycho – Ancient Astronauts

Je hoeft je nooit te vervelen met Motorpsycho, de woeste Noormannen komen elk jaar wel met een nieuwe plaat en uitgebreide tour en daarnaast zijn ze ook behoorlijk actief in andere projecten. Dat deze noeste arbeiders zo actief zijn valt te waarderen, al kun je je afvragen of je dan ook alles op plaat uit moet brengen wat je maakt.

Zo leek het vorige Kingdom of Oblivion vooral een verzameling van opvullertjes en restmateriaal, met uitzondering van een meer opwindend nummer als “The Transmutation Of Cosmoctopus Lurker”. Less is more. Je kunt dus ook gewoon een kortere plaat maken zoals Ancient Astronauts, ingedikt tot een rijkere saus. De Noren weten hier de aandacht een stuk beter vast te houden en vullen het niet aan met wat laffe songs. Wat dat betreft zijn de heren ook gewoon beter in dit soort meer onconventionele jazz/prog/psych/spacerock. Zo hoor ik ze het liefste. Die afwisseling houdt het spannend en minder voorspelbaar. Hier en daar is het weer lekker uptempo; in volle vaart doorscheuren met een kolkend ritme-tandem, ik hou ervan. De van oorsprong Zweedse drummer Tomas Järmyr lijkt op deze plaat dan ook helemaal los te mogen gaan en horen we veel duidelijker waartoe hij in staat is, vooral op “Mona Liza / Azrael” eigenlijk, maar ook in “The Ladder” is hij een goede drijfveer. Daarnaast zijn er uiteraard wel wat rustmomenten om even bij te komen. Leuk, zo’n eigenwijze soundscape tussendoor bijvoorbeeld (“The Flower Of Awareness”), maar ook “Mona Liza / Azrael” en het lekkere lange “Chariot of the Sun – To Phaeton on the Occasion of Sunrise (Theme from an Imagined Movie)” beginnen mooi ingetogen. Zo fijn, als je binnen een nummer van mooie melancholie naar pure adrenaline durft te schakelen. Ancient Astronauts ademt daarnaast uit wat Motorpsycho al vele jaren live laat horen. Je meenemen op een avontuur. Je vastgrijpen en daarna nooit meer loslaten. Motorpsycho blijft verrassen en levert gewoon weer een uitstekende plaat af.

Check alle weekplaten van 2022 op Spotify  

Eén reactie op “Weekplaat 22-36: Motorpsycho – Ancient Astronauts”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s