Het was een mooi muzikaal jaar. Dat zei ik vorig jaar ook al en dat zeg ik nu weer.
Hieronder veertig albums die de moeite waard zijn om mee te nemen naar een onbewoond eiland. Mits je daar stroom hebt. Een persoonlijk keuzelijstje. Doe er mee wat je wil. Draaien bijvoorbeeld. Neem de Spotify-lijst.
En dan zijn er nog de kliekjes. Albums die net buiten deze lijst vielen, maar wel het beluisteren waard zijn, of albums die ik nog niet genoeg heb kunnen beluisteren. En die zitten dan in de kliekjes-lijst van 2022. En daar staan dan nog albums in van artiesten als: Psychonaut, Papir, Temple Fang, Locrian, Nils Frahm, My Sleeping Karma, The Gathering, Fontaines D.C. ,Colour Haze, GAUPA, The Cool Greenhouse, ef, Onségen Ensemble, Rival Consoles, Karin Park, Mythic Sunship, King Gizzard & The Lizard Wizard, Dungen, Beak>, Kali Malone, Party Dozen, The Soft Moon, Tamino, Jockstrap, The Afghan Whigs, King Buffalo, The Lounge Society, Shearwater, Just Mustard, Pure Reason Revolution, Kungens Män, Somali Yacht Club, Joep Beving, Archive, Carpenter Brut, Bert Dockx, Zeal & Ardor, en-ga-zo-maar-door. Die zijn (soms) echt de moeite waard!
Nou goed, hieronder de veertig lekkerste op een rijtje dus. Het is allemaal maar een mening.
Alvast een fijne jaarwisseling en een supertof en muzikaal prachtig 2023.
Tot volgend jaar!
1. Yoo Doo Right – Murmur, Boundless to the East
Yoo Doo Right komt uit Montreal (Canada). Kraut zou je dan gelijk zeggen, maar voeg gerust invloeden van post-rock, shoegaze of space-rock toe. Het trio ontwikkelt een geluid dat soms doet denken aan de land- en stadsgenoten van Godspeed You! Black Emperor. Een vol en rijk orkestraal geluid met heel veel sfeer, suspense of dreiging. Indrukwekkende ruimtelijke klanktapijten van synthesizer en gitaar met de (soms) groovy bas en drums. De opbouw naar de goed geplaatste apocalyps ontbreekt gelukkig niet in de nummers, maar de focus blijft altijd op de reis daar naartoe. Intens ingehouden spanning naar goddelijke bevrijding, je zou er een moord voor doen. (Album van de week 24)
2. Oiseaux-Tempête – What On Earth (Que Diable)
Het Franse Oiseaux-Tempête maakt een soort post-rock dat lastig te beschrijven valt en misschien ook wel uniek van zichzelf is. Zelf noemen ze het treffend een psychedelische/psychologische roadmap. Oiseaux-Tempête moet je luisteren en ondergaan. Voelen. Zeker op dit nieuwe meesterwerkje. Het zijn in mijn oren prachtige donkere sfeerschetsen die op deze plaat worden neergezet, altijd met de juiste suspense of onderhuidse spanning. Het album ademt sowieso een fijne post-apocalyptische sfeer uit van verdoemenis. Veel tijd om je zonden te overdenken is er niet, je moet altijd alert blijven. De aarde kan elk moment ten onder gaan. Wat een machtige plaat. (Album van de week 46)
3. The Smile – A Light For Attracting Attention
Het trio lijkt hier vooral vanuit het hart te spelen met spelplezier als basis en zonder enige restricties. Lekker jammen en doen waar je zin in hebt. De band speelt een mix van postpunk, progressieve rock, afrobeat en elektronische muziek, aldus Wikipedia. Van dansbare jazzy progrock tot gevoelige ballads. Alsof Radiohead zichzelf weer eens opnieuw heeft uitgevonden, want het doet er weinig voor onder. Een magnifiek plaatje van een paar gerijpte muzikanten. Bevrijd van alle ballast en doen waar je zin in hebt. Het brengt ze tot een uiterst creatief hoogstandje. (Album van de week 32)
4. A.A. Williams – As The Moon Rests
Geef mij maar mooie prachtzang als verlichtende tegenhanger van zware kost, ik vind dat een mooie tegenstelling. A.A. Williams is een goed voorbeeld, met haar zalvende donkere engelenstem brengt ze een prachtige laag emotie aan op de zwaarder aangezette muziek, dat je kunt grofweg omschrijven als donkere folk, post-rock/metal, singer-song, droompop, gothic folk/rock. Veel ingehouden donkere pracht hier, maar zo af en toe wordt het wat grootser afgewerkt met violen en cello’s en/of zwaardere post-metal. Meeslepende pracht om je rustig mee te laten voeren naar een donkere wereld van weemoed en hoop. (Album van de week 41)
5. Darkher – The Buried Storm
Album waarop het Noord-Engelse multi-talent Jayn Maiven zowel de zang als gitaar en bas voor haar rekening neemt, met Christopher Smith op drums en wat gastmuzikanten. Het bevat van die mooie, donkere, melancholische folk-songs, gecombineerd met krachtige sfeer-doom met de prachtige melancholische zang van Maiven. Het album luistert als een donkere droom met een engel des doods die je zachtjes toespreekt aan de poorten van het zwarte hiernamaals. Ga maar mee, aan mijn arm, langzaam en voorzichtig richting verdoemenis. Hoe mooi kan dát zijn. (Album van de week 19)
6. black midi – Hellfire
Het Engelse black midi pakt nog extravaganter uit dan voorheen en stuurt bij momenten aan op totale chaos. Je moet ook maar houden van dit soort hoteldebotel avant-garde prog-jazz-math-post-punk, die alle kanten op stuitert. Puntje op je stoel en een achtbaan vol adrenaline, want het gevaar kan van alle kanten komen. De rustpunten (ze zijn er, echt) op het album zorgen voor wat lucht. Scherp geslepen en tot op het bot gewapend met muzikaal vakmanschap, zonder zich te conformeren aan geldende regels. Een creatieve eruptie van talent, waarin genialiteit grenst aan fantastische waanzin. (Album van de week 29)
7. Ralph Heidel – Modern Life
Ralph Heidel is een 29-jarige multi-instrumentalist, producer en componist uit Berlijn op het Kryptox-label, de thuisbasis voor (voornamelijk) jonge Duitse artiesten die worden geïnspireerd door jazz, krautrock, klassieke muziek, psych en elektronica. Modern Life straalt een prettige kalme sfeer uit. Het album beweegt ergens tussen ingehouden en soms wat meer ouderwets gecomponeerde klassieke stukken tot de meer uitbundige en mooi gelaagde of wat meer experimentele stukken, met daarbij een mooie rol voor de sfeervol ingezette elektronica. Prachtig album van een talentvolle muzikale kunstenaar. (Album van de week 31)
8. Elder – Innate Passage
Prima potje ouderwetsche progressieve rock in een dun hedendaags jasje, met een dosis psych en een lichte geur van dat oude stoner-zweet. Het is allemaal wat luchtiger geworden, minder zwaar op de maag. Meer aandacht voor goede melodieën en comfortabele warmte, in een aangename mix/productie. Elder doet soms wat aan Motorpsycho denken, maar je kunt ook denken aan bands aan Kadavar, King Buffalo, of Weedpecker bijvoorbeeld. Het is lekker en voer voor de verschillende jaarlijstjes. (Album van de week 49)
9. Motorpsycho – Ancient Astronauts
Je hoeft je nooit te vervelen met Motorpsycho, de woeste Noormannen. Je kunt dus ook gewoon een kortere plaat maken zoals Ancient Astronauts, ingedikt tot een rijkere saus. Wat dat betreft zijn de heren ook gewoon beter in dit soort meer onconventionele jazz/prog/psych/spacerock. Zo hoor ik ze het liefste. Die afwisseling houdt het spannend en minder voorspelbaar. Hier en daar is het weer lekker uptempo; in volle vaart doorscheuren met een kolkend ritme-tandem, ik hou ervan. Ancient Astronauts ademt daarnaast uit wat Motorpsycho al vele jaren live laat horen. Je meenemen op een avontuur. Je vastgrijpen en daarna nooit meer loslaten. Uitstekende plaat. (Album van de week 36)
10. Wilderun – Epigone
Amerikaanse band die dynamische progrock/-metal maakt, dat bij vlagen doet denken aan het ouderwetsche Opeth-geluid. Ook hier gaat het van rustige/akoestische (folk-achtige) passages naar woeste deathmetal. Voor liefhebbers van uitgebalanceerde hoteldebotel-achtbaan-prog een dikke aanrader. Let ook op een toffe cover van Radiohead’s “Everything In Its Right Place” als bonustrack, een verrassend goede (en bombastische) versie. (Album van de week 5)
11. Llyn Y Cwn – Du Y Moroedd (Album van de week 14)
12. Turpentine Valley – Alder (Album van de week 12)
13. STAKE – LOVE, DEATH and DECAY (Album van de week 43)
14. Gnome – King (Album van de week 37)
15. Long Distance Calling – Eraser (Album van de week 44)
16. Dans Dans – 6 (Album van de week 40)
17. Porcupine Tree – Closure / Continuation (Album van de week 26)
18. Novarupta – Carrion Movements (Album van de week 51)
19. Kanaan – Diversions Vol. 1: Softly Through Sunshine (Album van de week 52)
20. Russian Circles – Gnosis (Album van de week 48)
21. Klangstof – Godspeed to the Freaks (Album van de week 38)
22. Lastryko – Sesje (Album van de week 13)
23. Ufomammut – Fenice (Album van de week 21)
24. The Lazy Eyes – SongBook (Album van de week 23)
25. Earthless – Night Parade of One Hundred Demons (Album van de week 6)
26. TUKAN – Atoll (Album van de week 50)
27. Ashinoa – L’Orée (Album van de week 15)
28. Astrosaur – Portals (Album van de week 1, 2023)
29. Shadow Universe – Subtle Realms, Subtle Worlds (Album van de week 18)
30. Lustmord – The Others [Lustmord Deconstructed] (Album van de week 20)
31. Japanese Television – Space Fruit Vineyard (Album van de week 45)
32. Psychedelic Porn Crumpets – Night Gnomes
33. Spoon – Lucifer on the Sofa (Album van de week 8)
34. Lost in Kiev – Rupture (Album van de week 2, 2023)
35. Toundra – Hex (Album van de week 4)
36. Black Country, New Road – Ants From Up There (Album van de week 10)
37. Mt. Echo – Electric Empire (Album van de week 7)
38. SCALPING – Void
39. Motor!k – 3
40. Trentemøller – Memoria. (Album van de week 9)
Pingback: Gezien: Yoo Doo Right, De Onderbroek, Nijmegen – t-beest