Weekplaat 23-05: Silent Whale Becomes A° Dream – North

Uit Frankrijk (Toulouse) komt post-rock band Silent Whale Becomes A° Dream, dat ook wel zonder dat °-tekentje door het leven gaat. Typische post-rock eigenlijk, met de nodige hard/zacht dynamiek en emotie afgewisseld met pure kracht. Denk aan bands als Godspeed You! Black Emperor, Explosions in the Sky en MONO bijvoorbeeld. Als ik het goed heb, is dit nieuw werk sinds het in 2017 verschenen Requiem-album, dat ik in de virtuele digitale kast van Bandcamp heb staan. Feitelijk is dit album een EP van maar twee nummers, maar die zijn uiteraard wel lekker lang, allebei iets meer dan zestien minuten.Het begint met titelnummer “North”, dat op 12:46 erg mooi openbreekt met meer macht en emotie. Achilleshiel van dit nummer en dit soort bands in het algemeen is de herhalende onderlaag van melodie en akkoorden. Op een wat lager volume neigt dat wat te repetitief te klinken, maar wat harder op de koptelefoon word je wel mooi meegezogen in de heen en weer golvende post-rock, met uiteraard de kenmerkende shreddende gitaren en violen op de achtergrond. Iets spannender vind ik “Architeuthis Remastered”, dat mooi begint met rustig pingelwerk met een likje emotie en verder wat meer melodie en boeiende dynamiek in zich heeft. Het pakt me wat meer. Natuurlijk bouwt het ook rustig op naar wat de wat scherpere verwoesting, maar op de een of andere manier word ik hier meer overtuigd van het verhaal dat wordt verteld. Nou ja, het is instrumentaal natuurlijk, maar het prikkelt je fantasie. Mooie bijpassende hoes ook, een schilderij van Nina Enger. Silent Whale Becomes A° Dream maakt fijne muziek in dit genre, waar je mooi in kunt verdrinken.

Check alle weekplaten van 2023 op Spotify  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s