Weekplaat 23-13: Kameel – Trugschluss

Fijne tip van m’n broer, dit Kameel, bestaande uit getrainde muzikanten zoals Patrick Steenaerts (gitaar), Hans Mullens (bas) en Geert Roelofs (drums) . Trugschluss is de opvolger van debuut-album Barkas uit 2020, dat overigens een heuse camel toe op de hoes heeft staan, een opvallende verwijzing naar de bandnaam, neem ik aan.
Het Belgische trio zit in de hoek van jazz en rock, maar kent meer invloeden zoals psych- en progrock, een mix van stijlen waarvan ze zelf zeggen dat het gewoon de Kameel-sound is. Zo is dat ook. Het doet me vooral denken aan het eveneens Belgische Dans Dans, neem het timbre en gitaarspel op “Point Comb” en “Charlie Tango” bijvoorbeeld. Maar de band zoekt het in meer hoeken dus, neem ook nummers als “Tonny” en “Von Grund auf am Zweig”, dat me deed denken aan een band als Gösta Berlings Saga, maar zo zijn er wel meer invloeden te ontdekken. De rijk gelaagde producties zijn voorzien van meer instrumenten, de synthesizer wordt hier ook af en toe goed ingezet, en dat houdt de boel spannend en levendig. Veelal klinken de songs luchtig en vrolijk, maar hier en daar zit er een mooie lik melancholie of suspense in, of wordt er wat steviger aangezet. Drum, bas en gitaar dansen prachtig om elkaar heen, soms lijkt het geïmproviseerd, maar er zit altijd een goed idee achter, nergens klinkt het gekunsteld. Nee, Kameel laat horen muzikaal vakmanschap in huis te hebben en dat op een gedreven manier te brengen. Toffe band. Laat maar een keer langskomen in de buurt.

Check alle weekplaten van 2023 op Spotify  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s