Weekplaat 23-15: Spinvis – Be-Bop-A-Lula

Spinvis is ontstaan uit het creatieve brein van Erik de Jong, geboren op 2 februari 1961 in Spijkenisse. Op zijn zolderkamer knutselde hij zijn debuut in elkaar in 2002. Anno 2023 lijkt hij actiever dan ooit met zijn band. De laatste jaren wordt veel opgetreden en elke tour komt hij wel een of meerdere keren in de buurt. Met band, maar soms alleen met de veelzijdige Saartje Van Camp, die inmiddels toch een belangrijke muzikale rol speelt in deze levensreis van Spinvis.
Inmiddels zijn we aanbeland bij Be-Bop-A-Lula, het (officieel) zevende album, waarop ook een reeks nummers staan die we al eerder hadden gehoord, zoals tijdens het optreden in 2021 in Nijmegen in Openluchttheater de Goffert (“Tingeltangelhersenpan”, “Icarus” en “Speel dat ik Leef”). Een aantal singles verschenen eerder dit jaar, zoals “Lente ’22” en “Paradijs”. Ergens voelt Be-Bop-A-Lula daardoor aan als een soort verzameling bekende liedjes, uiteraard aangevuld met nieuw werk tot maar liefst 14 nummers, die iets meer dan 49 minuten van je tijd in beslag nemen. Grofweg vind ik het album twee gezichten hebben, met vrolijke uptempo nummers als “Tingeltangelhersenpan”, “Lente ’22”, “Paradijs” en “Lang Zal Hij Leven”. Ja, het leven mag best gevierd worden, dat straalt dit album uit, je voelt het plezier. Het zijn in mijn beleving ook wel de beste nummers van het album. Aan de andere kant klinken kleiner gehouden, licht melancholische nummers, neem “Portugal”, “Weg Zijn Doet Geen Pijn” of “Zelfde Tafel, Ander Jaar”. Die doen mij dan weer minder. Maar goed, soms bloeit dat mooi open live, zoals ik me kan herinneren van “Icarus”. Wel lekker dat er nog wat buiten de lijntjes gekleurd wordt met bijvoorbeeld “Be-Bop-A-Lula” zelf, dat meer een soundtrack/sfeerschets lijkt, waarna “Oogstlied” daadwerkelijk als een ritueel klinkt om met z’n allen de oogst binnen te halen. Afsluiter “Kalix Berna” is dan ineens een klein klassiek pianowerkje op het einde van het album, waarmee het album zachtjes wordt afgerond. Spinvis mag best vaker eigenwijs doen en lekker blijven knutselen. Maar het is weer een uitstekende worp, met een paar hele fijne, positieve, vlotte Spinvis-parels. En natuurlijk weer vol met poëtische teksten van de beste muzikale woordkunstenaar van het land.

Check alle weekplaten van 2023 op Spotify  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s