Weekplaat 23-20: Kanaan – Downpour

Downpour begint als een logische opvolger van Earthbound uit 2021, maar de Noorse band laat op deze plaat niet alleen maar heavy stoner/psych horen met dikke riffs en een shitload aan fuzz-effecten, waarbij je speakers langzaam opgeblazen worden. ‘Downpour still feels a bit more psychedelic, a bit less doomy and more polychrome’, aldus de band in dit artikel. Iets meer melodie ook, met Needlepoint en Dungen als referenties volgens de band zelf, maar nog steeds vormen bands als Kyuss, MC5, Sleep en Hawkwind een grote bron van inspiratie.

Wat meer dynamiek op dit album dus en dat houdt het spannend in een prettig evenwicht tussen de diverse stijlen, alhoewel het nog steeds grotendeels rondom psych en stoner draait. We horen de dikke heavy fuzz op “Black Time Fuzz”, maar we ontdekken ook stukjes space-rock op beide delen van “Solaris” en “Orbit”. Het synth-werk van Eskild Myrvoll zorgt voor dat fijne extra space-laagje en ook de harmonium (naar ik aanneem) op “Downpour” voegt een mooi laagje sfeer toe. In dat titelnummer wordt goed toegewerkt vanuit harmonie en melodie naar het spierballenwerk op gitaar richting het einde. Die opbouw zien we de heren vaker maken en dat is echt wel smullen. “Amazon” is juist wat vlakker van structuur, maar daar hebben we natuurlijk wel even onze geliefde gitariste Hedvig Mollestad, die een mooi gitaarduel aangaat met Ask Vatn Strøm. Mooi bruggetje naar het album Hedvig Mollestad & Trondheim Jazz Orchestra – Maternity Beat van vorig jaar, waarop Kanaan-drummer Ingvald André Vassbø de percussie verzorgt, zoals Mollestad ons al zelf voorspelde vorig jaar. Het trio van Kanaan is al lang fan van Mollestad en daarom erg vereerd dat ze een nummer wilde meespelen. Het zijn drukke baasjes, want naast veel optreden/touren kwam er vorig jaar ook nog “Beyond” uit, een track van een half uur, verschenen op het compilatiealbum International Space Station (vol1​.​), en dan was er ook nog een sessie-album Diversions Vol. 1: Softly Through Sunshine, samen met orgel-speler Håvard Ersland. Downpour is een uitstekend nieuw studio-album, dat live ongetwijfeld ook goed zal smaken. Kans om ze weer eens in de buurt te zien is in augustus, op de 25e in De Onderbroek in Nijmegen en de 27e in DB’s in Utrecht.

Check alle weekplaten van 2023 op Spotify  

Eén antwoord op “Weekplaat 23-20: Kanaan – Downpour”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *