Weekplaat 23-39: Apex Ten – Aashray

De tijd gaat snel. Over dik een week of drie begint Desertfest Antwerp, waarvoor ik Lowlands laat schieten dit jaar. Het gras is groener bij onze zuiderburen. De line-up is altijd om van te smullen en ik verwacht er ook de nodige bands te ontdekken. Uit België zelf komt Apex Ten, niet te verwarren met Aphex Twin natuurlijk. Voor mij alvast een mooie nieuwe ontdekking.

Dit is een goed potje heavy psych, stoner en space, denk aan bands als Elder, Colour Haze, Electric Moon, King Buffalo en My Sleeping Karma. Wat goed is hoeft dus niet van ver te komen. Met dit album biedt de band, naar eigen zeggen, meer spacerock, psychedelische stijl dan hun eerste album 1st Session, voor mij nog een onbekend debuut. Aashray, wat ‘schuilplaats’ betekent in het Sanskriet, is samengesteld uit jams en improvisatie en ergens is dat wel te horen, maar de plaat voelt daarmee niet als een setje losse flodders of schetsmatig, zeker niet. Het trio stopt er diverse elementen in en het het klinkt afwisselend genoeg om op je puntje van je stoel te blijven zitten. Knap om dit als trio voor elkaar te krijgen. Benoît Velez (gitaar), Brad Masaya (bas), Alexis Radelet (drums) gebruiken ook instrumenten als lapsteel-gitaar, theremin, guiro en tamboerijn. Extra muzikanten op de plaat brengen daarnaast nog een Moog, klokkenspel en een Tibetaanse kom mee, al klinkt dat allemaal zweveriger dan de plaat daadwerkelijk is. Ja, “Naga” is wat trippy bijvoorbeeld, en sommige nummers beginnen met een rustig aura, maar er wordt ook genoeg zwaar fuzzend spul op je afgevuurd als je niet uitkijkt. Hier en daar zingt bassist Brad Masaya, waarbij ik gelijk even moet denken aan bands als Stake of Psychonaut. Neem het meer uptempo “Unlock” bijvoorbeeld, maar hij zingt ook op “Brahma”, een nummer waarbij de dikke gitaarfuzz op een gegeven moment als olie uit je speakers spuit. Geen slechte songs eigenlijk op deze plaat, met verder nog het lekkere lange “Godavari” als afsluiter en de fijne ritmische schwung in “Dazed”, om nog even wat extra lichtpuntjes te noemen. Apex Ten doet niet zo veel onder op deze plaat voor de grotere namen in dit soort genres, benieuwd hoe zoiets live uit de verf komt.

Check alle weekplaten van 2023 op Spotify  

2 gedachten over “Weekplaat 23-39: Apex Ten – Aashray”

  1. Pingback: Gezien: Desertfest Antwerp 2023, Trix, Antwerpen – t-beest

  2. Pingback: De 30 beste albums van 2023 – t-beest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven