Gezien: Folly Group, Merleyn, Nijmegen

Even een kort bezoekje aan Merleyn na het geweldige en slopende Roadburn (ja ja, dat verslag komt er nog wel een keer). Folly Group is er weer eentje van de interessante nieuwe lichting post-punk-bands uit Engeland.

De vier heren uit Londen stonden eerder op festivals als Grauzone en Left of the Dial en in de beschrijving wordt de muziek aanbevolen voor liefhebbers van bands als Warmdusher, Do Nothing, Squid en Crack Cloud. Ergens anders worden ook nog Goat Girl, Black Midi en Black Country, New Road genoemd. Met eveneens een zingende drummer (Sean Harper) kun je de referentie naar Squid wel verklaren, verder is het vooral ritmisch gezien een interessante post-punk-act. Daarvoor heeft deze vriendengroep of huisgenoten dan ook een extra percussionist Kai Akinde-Hummel aangetrokken die het ritmische vuurtje nog verder aanstookt tot een lekker funky en catchy geheel, waarop mijn heupen ook vanzelf meebewegen. Akinde-Hummel bedient met zijn drumstukjes al staande ook wat sample-apparaten, waardoor er ook nog een fijne lik elektronica klinkt. Basgitarist Tom Doherty vult de boel groovy aan en gitarist Louis Milburn staat ook wel in dienst van dit dansbare geheel. Hij had er van mij nog wat feller er doorheen mogen raggen natuurlijk, maar goed. Het is een fijn geheel zo, waar de nadruk dus ligt de lekkere en soms wat complexere ritmes en overgangen, al gaat dat ergens ook wel wat ten koste van de herkenbare refreintjes en het meezing-gehalte, althans zeker in het eerste gedeelte krijg ik het gevoel dat het vooral ritmisch goed in elkaar zit en dat dat er dan vooral bovenuit steekt. De betere songs zitten meer richting het einde, zo lijkt het, maar misschien moet ik het wat vaker opzetten. Squid is soms ook zo eigenwijs – nog veel gekker en diverser zelfs – en dat heeft wellicht wat tijd nodig om te leren kennen. Een festivalsetje van een uur is genoeg, leuk als tegen het einde Harper wisselt met Akinde-Hummel en ook Milburn een moppie meezingt. De toegift wordt gelijk maar gespeeld, want wij blokkeren als publiek de uitgang, zo zeggen ze. Dat zien we meer bands hier doen, waarna nog “Sand Fight” en “I Raise You (The Price of Your Head)” strak achter elkaar worden gespeeld. Zo’n acht nummers van het begin dit jaar verschenen debuut Down There! komen langs, maar ook een aantal songs van EP’s die niet op dat debuut zijn verschenen. Leuk dansbaar post-punk-achtig bandje dus.

Folly Group Setlist Merleyn, Nijmegen, Netherlands 2024, Down There!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven