Gezien: Weite, De Onderbroek, Nijmegen

Nicholas (Nick) DiSalvo en zijn kornuiten zijn drukke baasjes. In mei zagen we de Amerikaan (woonachtig in Berlijn) nog met Delving (het solo-project van DiSalvo) op Sonic Whip, in november vorig jaar met het (bekendere) Elder in Doornroosje, en nu dus met Weite in De Onderbroek, georganiseerd door Brown Note Booking, met de projecties van PhosPhor Visuals. Mooi buitenkansje om dit soort prima muzikanten nog letterlijk in de underground te zien voor weinig geld, het keldertje op deze zondagavond is gezellig gevuld met liefhebbers van het spul. Mooie afsluiting van het weekend.

We beginnen op tijd vanavond met Schubmodul, dat eveneens uit Duitsland (Bochum) komt. Het drietal speelt hier een fijne set, dat mooi past als opwarmer voor Weite. Een soort (instrumentale) combi van prog en stoner vooral, in een relaxte sfeer en met de nodige melodie, neem de fijne toonladdertjes op de gitaar. Een beetje dromerig, maar met momenten ook net iets steviger geserveerd. Het bas-geluid had nog net een tandje harder gekund wellicht, maar verder niet veel te klagen in drie kwartier tijd. Tof bandje toch, goed en makkelijk behapbaar en fijn in de afdronk.

Weite uit Hamburg/Berlijn is in de winter van 2022 ontstaan uit een initiatief van gitarist/bassist Ingwer Boysen, die ook (in elk geval live) bas speelt bij Delving en ook in High Fighter zit. Neem daarbij Michael Risberg (gitarist in Elder en Delving) en vraag Nicholas DiSalvo (Elder en Delving uiteraard) om hier gewoon op drums te spelen (in plaats van gitaar) en je hebt je nieuwe band al bijna bij elkaar. DiSalvo speelde voor zijn eigen Delving ook alle instrumenten, dus niet zo gek dat hij live ook eens een keer wisselt. De Engelsman (maar in Berlijn woonachtige) Ben Lubin van de band Lawns werd gevraagd om het kwartet compleet te maken. In een keldertje (ze zijn het gewend dus 🙂 ) van een brouwerij werd snel een reeks nummers gecreëerd, met een collectieve liefde voor psychedelische muziek uit de jaren 60 en 70, krautrock, jazz en het 20 minuten lang luisteren naar één motorikbeat – zo gaat het verhaal. Daarna werd Assemblage snel geboren (een jaar geleden uitgebracht) en inmiddels is alweer een tweede op komst. De heren zijn net uit de studio voor dit tweede album, waar we vandaag uiteraard het e.e.a. van te horen krijgen. Het is het eerste optreden van de band in Nederland in deze set optredens (ze treden hierna nog op in Münster en Jena in Duitsland). Ergens begreep ik dat begin volgend jaar pas een uitgebreidere tour zal volgen. Daarmee voelt het vanavond misschien als een soort try-out om het nieuwe materiaal ook eens live te spelen. We zien vijf man op het podium, geen vier, ik neem aan dat de man op synths/orgel dan nieuw is in deze bezetting en daarmee is het een prima aanvulling op het materiaal. Instrumentaal uitgevoerd uiteraard, ik vergeet dat nog wel eens te melden, want bij Elder zingt DiSalvo nog. Vooral prog/psych en kraut, dat ook vanavond heel sfeervol, melodieus en harmonieus wordt gebracht. Het woord “mellow” komt weer in mij op, net zoals eerder bij Delving, dat je ook kunt omschrijven als melodische psych- en kraut-rock met een progressieve inslag, heel veel zit Weite daar toch niet vandaan. DiSalvo hier op drums zien is in elk geval bijzonder interessant en hij doet dat gewoon heel goed, maar hier is zijn rol net iets meer ondergeschikt aan het geheel. Wat opvalt ook, naast twee gitaristen, is het toetsenwerk/orgel-werk en de extra lik melodie of een laagje poedersuiker, zonder dat het hele gerecht te zoet wordt. Zeker niet. Het is warm en aangenaam, gloedvol en sprankelend geserveerd door de vijf mannen, die nauwelijks allemaal op dat kleine podium passen. Met Assemblage en het nieuwe album in aantocht is er genoeg materiaal om een uur en een kwartier te vullen vanavond en je merkt eigenlijk niet dat ze nog weinig live zullen hebben opgetreden. Maar goed, dit zijn wel prima muzikanten natuurlijk, met de nodige ervaring. En dat levert als bijna vanzelf een uitstekend avondje muziek op in een klein keldertje bij u in de buurt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven