Lowlands 2010 – vrijdag

Vrijdag

Eigenlijk begint Lowlands met een grote knal. Er staan (te)gelijk een berg leuke bandjes aan de aftrap. Triggerfinger uit België heb ik vaker gezien en is gewoon een degelijke rockband. Goede stoner/bluesrock. Zanger/gitarist Ruben Block is een stijlvolle gladjakker op het podium. I Am Kloot is aardige, rustige pop/rock, maar een beetje braaf. Maar dan toch, bij vlagen mooi. Zeker hun laatste plaat (Sky At Night) vind ik prima. Ook Band of Skulls klinkt niet eens onaardig – je zou bijna denken dat het weer een hobbybandje van Jack White is. Maar goed, je kunt niet alles zien. Maar als ik dan toch tijd over zou hebben (d.w.z. op tijd op het terrein) zou ik misschien Cymbals Eat Guitars nog even kort gaan bekijken voordat we de Bravo induiken voor Jaga Jazzist.

Cymbals Eat Guitars, 13:30 (MySpace)
Deze New Yorkers doen onvermijdelijk aan Pavement denken met die typische onvaste zang en ook hoe de gitaar soms chaotisch uit de bocht vliegt. En het schakelt heen er weer – gewoon ook poppy tunes. En soms hoor ik ook een vrolijkheid á la Los Campesinos! En waarom ook niet: soms een trompetje er bij… Lees meer op alternative.blog.nl of File Under.

Jaga Jazzist, 14:00 (MySpace)
Ik sprong een gat in de lucht met Jaga Jazzist. Aanstekelijke jazz met invloeden van progressieve en psychedeliche pop/rock, electronische muziek, postrock, drum ‘n bass en popmuziek. Of noem het gewoon nu jazz. Jaga Jazzist kende ik tot voor kort eigenlijk alleen vanwege de samenwerking met Motorpsycho, ook uit Noorwegen. De blazers van de band namen onder de naam Jaga Jazzist Horns een EP op met Motorpsycho In The Fishtank. En ze traden ook samen op. Zo zag ik ze samen op Lowlands 2002. Recent speelde Mathias Eick ook weer een trompetje mee op het nieuwe album van Motorpsycho: Heavy Metal Fruit. Ik zag ze in Doornroosje eerder dit jaar (zie verslag hier). Live is het podium flink gevuld: drums, keyboards, tuba, trombone, trompet, electronica, gitaren, vibrafoon, klarinet en een staande bas. Vakkundig bespeeld door de 8 mannen en een vrouw. De vrouw – Line Horntveth – met zo’n grote tuba is gewoon een koddig gezicht. Ook grappig, haar alter ego: Sepultuba. En ze hebben een leuke enthousiaste drummer. Natuurlijk, de tegendraadse drum- en jazzpatronen kunnen voor sommigen wellicht wat hyperactief en zenuwachtig klinken, maar er zit ook genoeg afwisseling in. De bandleden zijn erg muzikaal en bouwen bovendien een mooi feestje. Echt iets voor een festival als Lowlands dus. Voila!

Na Jaga Jazzist dan Katzenjammer.

Katzenjammer, 15:00 (MySpace)
Dat lijkt mij een leuke, gezellige band. Vier vrolijke vrouwen in vrolijke kleren met vrolijke instrumenten en vrolijke muziek. Ze stonden op mijn “to-see” lijst ondertussen, dus… hoera! Wat kun je verwachten? Vier cabareteske muzikale dames die regelmatig van instrumenten wisselen. Die kenmerkende Balalaika bas met kattentekening. Verschillende aanstekelijke folk songs in de lijn van balkan, swingjazz, hoempa, circusmuziek, country en -ehm- gewone pop. Geen kattenpis of kattengejank dus. Gezellie!

En daarna misschien Frightened Rabbit – indie/folk/rock/pop. Goede recensie in de OOR. Vol geluid, maar beetje inwisselbaar. Weer zo’n tikkie onvaste zang. Wat flauwe folk? Maar goed, ik ben niet zo’n fan van dit genre. Wel een leuk trompetje en andere leuke compositorische uitstapjes. Wat me nog wat aardiger lijkt is de band die daarna in de Alpha staat:

Broken Bells, 16:50 (MySpace)
Amerikaanse indiepop. Met Shins-zanger/gitarist James Mercer en producer Brian “Danger Mouse” Burton. In simpele taal zou ik zeggen: mooie liedjes met sferische synthesizer en soms met interessante elektronische geluidjes. En af en toe echt wat wegzakkertjes. Op de plaat dan. Misschien geen hoogvlieger deze band, maar ik denk dat het bij vlagen moet kunnen overtuigen. Eerst maar eens live zien in de Alpha tent, die wel een tikkeltje te groot lijkt voor dit soort – bij vlagen – intieme muziek.

En dan? Band of Horses? Indierock uit Seattle. Of alternative country. Veel laag tempo en kabbelwerk, en hier en daar een mooi refreintje. Mwah. Of toch Minus The Bear – ook zo’n band waar de omschrijving van Lowlands beter lijkt dan ik op de plaat hoor. Ik hoor er niet heel veel progrock in (kan aan mij liggen), maar er zit dan ook indierock, funk en electronica in. Ook hier: een paar aardige nummers, maar het aantal flauwe opvullertjes op de plaat lijkt me wat veel. Zonder twijfel dan Balthazar.

Balthazar, 18:45 (MySpace)
Ook al zo’n fijne band die ik eerder op Rock Werchter heb gezien. Vrolijke – soms brave, maar aanstekelijke – pop/rock met een alternatief randje. Sterk punten: A) De verschillende stijlen die in de verte wel doet denken aan bands als Artic Monkeys, dEUS en Gorillaz. B) De doeltreffende, dwingende baspartij en het stevige drumwerk geven deze band een funky karakter en eigen kleur. C) Gooi daarbij ook nog een lekker viooltje in de mix, en je snapt waarom ze de Humo’s Rock Rally publieksprijs wonnen in België. En vooruit, ook een paar opvullertjes. Opvallend vaak positief in recensies. Zie ook Fileunder.nl | Festivalinfo.nl | OOR | 3VOOR12 (Live) | LiveXS (Live)

Veel mensen zullen daarna kwijlen bij Jónsi. De frontman van Sigur Rós maakt mooie sprookjesachtige muziek. Het pakt mij persoonlijk wat minder, maar dat ligt grotendeels aan zijn hoge stem, die ik echt vervelend vind. Maar liefhebbers: pak uw kans, kan iets moois worden! Misschien pak ik een klein stukje Air mee. En dan naar:

Mark Lanegan, 20:15 (MySpace)
Prachtige melancholieke depri stem. Nee, die ga je niet bekijken vanwege zijn podiumpresentatie. Waarschijnlijk zegt ie verder weinig, doet niks, staat stil. Maar zingt hij indringend tot in je ziel. Als je er van houdt natuurlijk. Mark Lanegan solo is ook weer iets aparts, want in hoeveel bandjes deed hij wel niet mee. Origineel zat hij in Screaming Trees en Queens of The Stone Age. En ik zag ‘m op Lowlands ook al eens met The Gutter Twins en  Twilight Singers. En vorig jaar zou hij er staan met Soulsavers (oh zo jammer dat die band uiteindelijk niet kwam). En hij maakt regelmatig platen met Isobel Campbell. Lanegan met Soulsavers op “You Will Miss Me When I Burn” is echt prachtig (hieronder).

Tegelijk met Mark Lanegan is Skindred. Stiekum ook wel leuk die band. Reggametal? Een beetje nu-metal achtig (en in tegenstelling tot velen tegenwoordig vinden, vind ik dat genre soms nog best goed te pruimen). Wel jammer dat ze soms zo emo zingen, daar krijg ik dan wel jeuk van. Dan The Specials.

The Specials, 21:10 (MySpace)
Kende ik als “die andere klassieke ska band” (naast Madness dus) en het is eigenlijk heel bijzonder dat je de band anno 2010 nog kunt zien. De heren zijn inmiddels aardig op leeftijd, want ze stopten al in 1981. Maar ze zijn terug sinds 2008, dus dat is nog steeds een kans op een feestje. Omschreven als “danceable ska and rocksteady beat with punk’s energy and attitude”. Ik zag ze op Rock Werchter 2010, en dat was een leuk, prettig optreden. Hard meeblèren met “Too Much, Too Young” en “Message to You, Rudy”. Hoe oud zijn die liedjes wel niet… Tijdloos vermaak.

Mmaar die heb ik al gezien, dus wie weet tóch – als alternatief:

Tame Impala21:15 (MySpace)
Beatlekeske pyschedelische rock. Aardig, vrolijk, simpel, vol, echo’s… Solitude is Bliss is echt een lekker nummer. Waarom? Geen idee, psychedelische echozang met aanstekelijke gitaren. Lekker. Uit Australië.

Als laatste misschien Flying Lotus. Klinkt mij als gekke, experimentele electronica, samples, en andere gekkigheden. Maar wie weet gaan we wel voor Lebbis in de rij liggen. Er is immers ook theater. En wie weet een filmpje (Bitch Slap?), de Grolsch Beugel bar, of toch ergens een danstent induiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s