Gezien: Deep Purple, Gelredome, Arnhem

Taah, taah, taaaa, tah tah, tadaaah, taah taah taaah, taadaah. Oh sorry, ik zat even in gedachte gitaar te spelen. Van die klassiekers hè. “Smoke on the Water” dus van Deep Purple. En die werd uiteraard ook gespeeld door de heren – inmiddels – op leeftijd, afgelopen vrijdag in het Gelredome (filmpje hier). Steve Morse speelt ‘m overigens anders dan met lastige barré-akkoorden zoals ik dat wel eens heb gespeeld. Natuurlijk, ik kan ook niet echt gitaarspelen. Deep Purple werd in 1968 opgericht en toen was ik – en velen met mij – nog niet eens geboren. Van de originele bezetting is eigenlijk alleen nog drummer Ian Paice over, maar eigenlijk kunnen we Ian Gillan (zang) en Roger Glover (bas) daar ook toe rekenen aangezien die vanaf 1969 meededen. Gitarist Ritchie Blackmore wordt misschien nog wel het meest gemist maar werd in 1994 vervangen door Steve Morse en die doet dat eerlijk gezegd heel aardig. Ritchie Blackmore kun je overigens kennen van zijn eigen band Rainbow (1975–1984, 1994–1997), de band ook waar wijlen Ronnie James Dio ooit in zong (1975–1979). Goed, genoeg historie in het Gelredome om de kans nog eens te pakken deze helden van weleer te bekijken en te beluisteren.

Het Gelredome is eigenlijk met een mannetje of 15.000 (volgens de Gelderlander) voor Vitesse begrippen dan wel aardig gevuld, maar het stadion is een helft kleiner gemaakt en de tribunes aan de zijkanten zijn dicht gemaakt. Op het veld zelf is het ook nog wel aardig te doen, zodat het dit keer gelukkig niet al te proppen wordt om het een beetje te kunnen zien. Black-Bone mag de avond openen, een trio uit Eindhoven dat klassieke rock speelt ergens in de hoek van Led Zeppelin, Wolfmother, Hellacopters of AC/DC voor mijn part. De jonge honden spelen lekker rauw en het geluid rolt lekker dik over het veld (eh, het veld is weg vanavond, ik bedoel een betonnen vloer), maar technisch gezien is het niet opzienbarend of origineel, maar wel leuk gedaan.

Black-Bone

Maar goed, we komen voor Deep Purple. De band heeft vanavond een flink orkest meegenomen: Neue Philharmonie Frankfurt Orchestra. Met een mannetje of 30-35 ondersteunen ze de band vanavond en dat klinkt mooi en vol. Soms wordt het orkest wel een beetje overspeeld door de oude heren vooraan het podium en zijn details lastig te horen. Goede oordoppen (jawel, daar kom ik weer met mijn gezeur over oordoppen) zorgen er overigens wel voor dat het e.e.a. beter in balans is en afzonderlijke partijen beter te horen zijn. Vooral mooi vind ik het als het orkest goed te horen is als het de gitarist of toetsenist ondersteunt in de solo’s, dan is er wat meer ruimte voor aanvulling en dat komt prachtig over. Solo’s zijn vandaag volop aanwezig, maar staan toch behoorlijk in dienst van de nummers zodat het niet al te veel gefreak wordt. Mooi is ook een gitaarduel met de dirigent op viool en de gitarist tijdens “Lazy”. Don Airey (sinds 2001 op toetsen) is stiekem nog een held van mij uit de (eind) jaren tachtig. Zijn album K2 was een van de eerste CD’s die ik kocht en dus veel heb gedraaid (volgens mij was het destijds een tip in Ferry Maat’s Soulshow). Een CD die nu trouwens best wel wat gedateerd klinkt, maar nog steeds sterke kanten heeft (wijlen Gary Moore speelt er ook nog op), maar dat terzijde. Mooi om die man eens te zien spelen. Vliegensvlug spel op de toetsen, mooi in beeld gebracht door de camera’s.

Deep Purple

De videobeelden voegen best wat toe aangezien er een aantal camera’s vlakbij de artiesten staan opgesteld en zodoende alles goed is te zien. Tijdens “Smoke on the Water” zien we vlammen door de live-beelden heen verschijnen, heel toepasselijk. Ook legende Ian Paice is goed te zien op die manier. Met een buikje en wit haar in een paardenstaart drumt hij degelijk door de set heen. Echt spectaculair is het verder niet, maar de man ooit eens te mogen aanschouwen is toch interessant. Zijn drumsolo is verder redelijk strak, maar niet zo indrukwekkend als die van “invallers” Steve Morse op gitaar en Don Airey op toetsen wat mij betreft.

Ian Gillan is natuurlijk die andere held uit het verleden, wie kent de hoge uithalen van hem niet op de diverse klassiekers. Natuurlijk is hij ook een dagje ouder, maar ik vind hem vandaag eigenlijk verrassend goed. Natuurlijk haalt hij niet meer die dynamiek zoals dat vroeger op de plaat is gezet (en hij heeft maar een simpel zwart t-shirtje aan), maar het is allemaal behoorlijk zuiver en sommige stukken zou ik helemaal niks op aan te merken hebben. Zo af en toe klinkt hij wat vermoeid en dan gaat ie naar achteren tijdens de instrumentale gedeeltes van de set vanavond om zijn keel te smeren, althans dat stel ik me zo voor. Maar dan nog, het stoort me niet en die hoge uithalen zijn toch karakteristiek genoeg om er van te kunnen genieten.

Deep Purple

In de toegift wat flauwe covers wat mij betreft (iets te radiovriendelijk) en mag Roger Glover ook nog een aardige bassolo spelen. Niet spectaculair, maar wel vermakelijk om je diepe tonen af te vuren in zo’n stadion op windkracht tien. Het is de opmaat naar het aardige “Black Night” als afsluiter. Dan zijn er nog wel mensen die teleurgesteld zijn dat ze “Child in Time” niet spelen, maar dat was te verwachten. De laatste keer dat de band dat nummer nog eens een keer speelde was al weer in 2002 (en dat gegeven is voor de goede orde onder voorbehoud). De vraag is ook of het echt mooi zou klinken als zanger de verschrikkelijk mooie uithalen op de plaat live niet meer zo goed zou kunnen brengen, maar misschien heeft hij en/of de band er ook geen zin meer in. Is ook een lang nummer.

Het gevoel overheerst dan bij mij dat ik vanavond een leuke show heb gezien van rasartiesten uit het verleden die meegeholpen hebben aan de definitie van rock. En dat orkest was een mooie aanvulling. Zo. Die kan weer van mijn lijstje af. Nu nog Nirvana, Queen met Freddie Mercury en Jimi Hendrix…

Deep Purple Setlist Gelredome, Arnhem, Netherlands 2011, The Songs That Built Rock Tour

__________
Zie ook reviews van: muziek.nl | De Gelderlander | Foknieuws.nl

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Eén reactie op “Gezien: Deep Purple, Gelredome, Arnhem”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s