Valkhof Festival 2015 – voorpret (dinsdag)

Vf15-3-200Het is de eerste wandeldag van de Vierdaagse, en als de wandelaars zo’n beetje binnen zijn begint het Valkhof Festival aan de vierde dag. Pak het blokkenschema er maar weer bij voor een frisse nieuwe dag met goede livemuziek in het Valkhofpark in Nijmegen. Aan het eind van de middag opent Stan Antheunis op het Entree-podium onder de naam Choirboy Invisible met als wapens zijn gitaar en stem. Met invloeden van onder meer Nick Drake, Tim Buckley en The Tallest Man on Earth, zo lezen we in het programmaboekje. De tweede act vanmiddag in samenwerking met 3voor12 Gelderland is singer-songwriter Loes Swinkels, die haar roots heeft in Limburg, maar dat had ook in Texas kunnen zijn, zo lezen we op haar site. Haar muziek wordt omschreven als Amerikaanse rootsmuziek met invloeden van de blues.

Vanaf 18:00 tot 02:00 kun je in de Tuin dansen op De Big Singles vandaag. Het illustere DJ duo draait de fijnste singles: van vergeten klassieker en goede foute platen worden ons beloofd.

In de dagelijkse talkshow van Wintertuin Live in de Ruïne o.a. een voorbeschouwing op roze woensdag met Susanne te Braak, Gerjon Gijsbers draagt voor uit eigen werk, en Bootleg Betty speelt een nummer. Later in de avond rond de klok van negen uur is er Zuivere Koffie, normaal gesproken een tweemaandelijks programma van de Bibliotheek Gelderland Zuid en Cultuur op de Campus, vanavond op het Valkhof een editie met een semi-akoestisch optreden van singer-songwriter Aafke Romeijn. Haar laatste album CHIN. IND. SPEC. REST. vind ik overigens best ondergewaardeerd, waarbij ze zo smaakvol elektronica toevoegde. Romeijn zal hier ook stevig ondervraagd worden en dat is mooi, want ze heeft wel wat zinnigs te vertellen gok ik. Zoals ik al in de inleiding van het festival schreef wordt ze geheel terecht een getalenteerd muzikante genoemd in de vooraankondiging, met scherpe Nederlandstalige teksten. Zelf volg ik ook graag haar Twitter, waar ze nauwelijks een blad voor de mond neemt.

DSC04025

Het is wel een lastige keuze waar we gaan kijken vanavond, want rond datzelfde tijdstip staat Anneke Van Giersbergen ergens in de intieme omgeving van de Sint-Nicolaaskapel geprogrammeerd in samenwerking met Red Shoe Sessions. Ze is al heel lang weg bij The Gathering, maar is nog regelmatig op het podium te vinden, al dan niet solo of in samenwerkingsverbanden zoals met Arjen Lucassen (als The Gentle Storm), Danny Cavanagh (Anathema), Lorrainville, of Devin Townsend. Eerder op de avond staat er in het kader van Red Shoe Sessions nog een special guest genoemd, en later op de avond volgen dan nog de Nederlandse band A Brighter Light (met melancholische popliedjes) en het duo Galgo & Kiki, dat de avond afsluit met akoestische melodieën versmolten met Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse ritmes.

DSC04273

Op de Voerweg is er vanavond een tropisch dansfeest in samenwerking met de organisatie van het Nijmeegse wereldmuziekfestival Music Meeting. Onder de noemer Club ¡MM…! kun je genieten van allerlei exotische muziek voor onder de palmboom, zoals dj collectief De Tropen die vanaf om 19:30 global bass, calypso, cumbia en allerlei andere tropische cocktails serveert. Daarna is het de beurt aan de Argentijnse producer Pedro Canale oftewel Chancha Via Circuito, die allerlei Zuid-Amerikaanse stijlen door de mangel gooit, waaronder cumbia, kudero, reggaeton, maar ook dubstep. Klap eens in je handjes met het Italiaanse Clap! Clap!, oftewel Cristiano Crisci die Afrikaanse ritmes combineert met elektronica tot een mix van hiphop, techno, kuduro, tribal bass, future roots en tropical beats. Afsluiter van dit avondje op de Voerweg is weer De Tropen, het dj-collectief dat onlangs ook op Down the Rabbit Hole stond.

DSC04198

Op het Arc- en Boog-podium vanavond een brede selectie aan genres. In samenwerking met Extrapool starten de drie Duitsers van Slow Steve, dat overigens wel wat weg heeft van The Slow Show die vanavond in de Stevenskerk staat. Dromerige indie / synthpop met zalvende synths en elektronica als basis, en een wat vage zeurende zang vind ik. Hiphop daarna met Yousef Gnaoui a.k.a. Sef op het hoofdpodium, die je ook nog kan kennen van Flinke Namen of The Flexican, maar ook veel op bezoek gaat bij andere rappers. Nieuw album In Kleur komt na de zomer uit. In de categorie hiphop iets heel anders op het Boog-podium met een van de eerste Nederlandse shows van Lamont ‘Bim’ Thomas alias Obnox. De Amerikaanse muzikant mixt het hier met een gezellig portie herrie zoals punk, rock en noise. Opwindend, of een zooitje ongeregeld? Pitto daarna heeft z’n driekoppige band meegenomen vanavond naar het Valkhof voor een melodieus portie house en techno. De ruigste band van het festival zal daarna vermoedelijk weinig heel laten van het Boog-podium. FortaRock presenteert hier Monolord, een typische band voor het Roadburn-festival of kleine donkere zweterige kroegen. Een prettig lompe bedoening dit, met zwaar reutelende metalgitaren op een lome doom-stand (check bijv. dit recente nummer van 9 minuten). Om op te headbangen, maar dan in slow-motion. Machtig mooi man… Een heel stuk subtieler gaat het eraan toe bij de nieuwste souldiva aan het Nederlandse front: Kovacs (uit Eindhoven), die samen met haar (prima) band vorig jaar ook al op Lowlands stond. Let op haar imposante stem, zo donker en doorleefd als pak ‘m beet Grace Jones, Shirley Bassey of Lana del Rey. Samen met de majestueuze muziek doet het mij toch altijd aan een vette James Bond-soundtrack denken. En toch is ze zo gewoon gebleven. Fijn.

Persoonlijke aanraders: Aafke Romeijn, Anneke van Giersbergen, Monolord, Kovacs

Deze voorbeschouwing staat ook op File Under.

Dinsdag 21 juli

16:15 – 17:00 3voor12 Gelderland: Choirboy Invisible [Entree]
17:30 – 18:15 3voor12 Gelderland: Loes Swinkels [Entree]
18:00 – 02:00 De Big Singles [Tuin]
19:00 – 19:45 Wintertuin Live – Te Braak, Bootleg Betty, Gijsbers [Ruïne]
19:30 – 20:15 Extrapool: Slow Steve [Boog]
19:30 – 21:00 Club ¡mm…! – De Tropen [Voerweg]
20:00 – Red Shoe Sessions: special guest [Sint-Nicolaaskapel]
20:15 – 21:00 Sef [Arc]
21:00 – 21:45 Obnox [Boog]
21:00 – 22:30 Club ¡mm…! – Chancha via Circuito [Voerweg]
21:00 – Red Shoe Sessions: Anneke Van Giersbergen [Sint-Nicolaaskapel]
21:00 – 21:45 Zuivere Koffie: Aafke Romeijn [Ruïne]
21:45 – 22:30 Pitto – live [Arc]
22:00 – Red Shoe Sessions: A Brighter Light [Sint-Nicolaaskapel]
22:30 – 23:15 FortaRock: Monolord [Boog]
22:30 – 00:00 Club ¡mm…! – Clap! Clap! [Voerweg]
23:00 – Red Shoe Sessions: Galgo & Kiki [Sint-Nicolaaskapel]
23:15 – 00:15 Kovacs [Arc]
00:00 – 00:30 Club ¡mm…! – De Tropen [Voerweg]

Valkhof Festival 2015 op Spotify:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s