Opeth: meer details over het nieuwe album

Het tiende album van Opeth komt op 20 september uit via Roadrunner Records en zal Heritage gaan heten. Het album is eerder dit jaar opgenomen in de Atlantis studio’s (voorheen Metronome) in Stockholm. Frontman Mikael Åkerfeldt (gitaar/zang) heeft het album geproduceerd en het mixwerk is gedaan door Åkerfeldt en Steven Wilson (Porcupine Tree, No-Man, Blackfield). Volgens Blabbermouth.net is er een gastbijdrage van Alex Acuña uit Peru (de bron zou Nero zijn van Arte Sonora, een Portugees muziekblad). De drummer en percussionist speelde in de fusie/prog jazz band Weather Report en werkte samen met diverse grote artiesten.

Track list van “Heritage”:

 1. Heritage
 2. The Devil’s Orchard
 3. I Feel The Dark
 4.  Slither
 5. Nepenthe
 6. Haxprocess
 7. Famine
 8. The Lines In My Hand
 9. Folklore
 10. Marrow Of The Earth

De eerste single en video van het album is “The Devil’s Orchard”.

Travis Smith werkt al langer samen met de band en heeft samen met Åkerfeldt de hoes van het album ontworpen. Interessant. Het lijkt me niet de mooiste hoes van de band en ik ben ook wel benieuwd wat de achterliggende gedachte is van dit schouwspel. Maar goed, oordeel zelf:

Het album zal in diverse vormen verschijnen: een standaard editie, een special editie met een hoop extra’s, een box set exclusief voor Roadrunner en de officiële merchendise webstore Omerch, en een dubbel LP.

Enkele uitspraken van Åkerfeldt over het album (bron):

“It will be our 10th album/observation. I dig it; we all do. In fact, it feels like I’ve been building up to write for and participate on an album like this since I was 19.”
“It’s quite intense at times in some ‘old’ murky way, and quite beautiful and stark at times, if I may say so myself.”
“It’s obvious I’m going to say nice things about it since I wrote, basically, the whole piece, but I guess it will raise a few eyebrows and it certainly is an acquired taste.”
“I think you’ll need a slightly deeper understanding of our music as a whole to be able to appreciate this record.”
“I’ve realized my influences for this album are so diverse that I can’t really say what it sounds like.”
“If I can compare it to any other band, it would have to be Opeth, but it’s different from the stuff we’ve done before.”
“I’ve listened a lot to Alice Cooper for the last year, yet I can’t say it sounds like ‘No More Mr. Nice Guy’.”
“I hope you’ll like it once you hear it.”

Update: nog meer interessante informatie van Mikael Åkerfeldt over het album hier (bravewords.com). Ander interview hier (Lithium Magazine)

Overigens heeft toetsenist Per Wiberg, lid van de band sinds 2005, de band na de opnames van het nieuwe album verlaten in april. Statement van frontman (bron):

“Well, it’s been somewhat of a revolving door of members during the last couple of years, and now Per is no longer a member. [Martin] Mendez [bass], Axe [Martin Axenrot, drums] and Fredrik [Åkesson, guitar] and I came to the decision that we should find a replacement for Per right after the recordings of the new album, and this came as no surprise to Per. He had, in turn, been thinking about leaving, so you could say it was a mutual decision. There’s no bad blood, just a relationship that came to an end, and that’s that. We wish Per the best, and he did a splendid job recording keyboards for the last record, which stands as his final recording with Opeth.”

Hij is vervangen door Joakim Svalberg (Yngwie Malmsteen, Glenn Hughes) en speelde vorig weekend (10 juni) mee tijdens een optreden op het Bonnaroo festival in Manchester, Tennesee (US). Of hij een vast bandlid is of wordt is nog niet helemaal duidelijk.

Setlist van dat optreden (geen nieuwe nummers dus):

Opeth Setlist Bonnaroo Festival, Manchester, TN, USA 2011

Natuurlijk zijn er video’s van dat optreden. Al was er in eerste instantie nog niet veel te vinden op YouTube. Volgens het immer grappige maar informatieve Gun Shy Assasin:

“It sucks. It’s 30 fucking seconds, sounds like an elephant’s making love to the amps, and is just a humungous let-down. Awful. Did no one actually watch Opeth this past weekend at the ‘Roo? Was everyone too fucking busy trying to see the stupid Strokes to check out Opeth? I am furious. In this day and age, there should be a ton more Opeth live videos from Bonnaroo online. This is unacceptable.”

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-saOKfzFp6k]

Inmiddels zijn er meer video’s te vinden (hier) zoals deze hieronder. Dat smaakt wel weer naar een optreden in de buurt. Opeth doet de komende maanden nog een aantal festivals in Europa en in Canada, om daarna met Katatonia een uitgebreide tour te doen in Noord-Amerika. Daarna keert Opeth terug naar Europa voor een aantal shows in Duitsland. Wie boekt ze even in Nederland?

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=HR4Do8HqIlk]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=PhYHXRsDrAg]

1 gedachte over “Opeth: meer details over het nieuwe album”

 1. Pingback: Luister: Nieuw nummer Opeth « Tbeest's Blog

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven