Zaterdag: Record Store Day

Aanstaande zaterdag is er weer een Record Store Day. Onafhankelijke platenzaken krijgen hiermee extra aandacht en verkopen die dag exclusieve platen en er zijn instore optredens van diverse artiesten (zie hieronder). We hebben het die dag over platen dus. Van die zwarte ronde dingen die je op een draaischijf legt en je dan een steel met een klein pinnetje op de plaat zet en er vervolgens muziek uit je boxen komt. Wonderbaarlijk eigenlijk hè. Juist sinds de toenemende populariteit van MP3’s en diensten als Spotify is vinyl weer aan een opmars bezig. Helemaal weer hip. Ik heb er ook last van. Het is niet alleen nostalgie of de (zogenaamde) betere kwaliteit, maar het is leuker een grote plaat in de kast te hebben staan met mooi artwork en zo’n ding af en toe eens op de draaitafel te leggen. Een CD rip je immers ook gelijk en dan staat die ook maar een beetje in de kast te verstoffen. Ik koop eigenlijk nauwelijks CD’s meer, behalve als er een leuke DVD bij zit bijvoorbeeld. Maar ik dwaal af. Extra aandacht voor de betere  platenzaak dus. Misschien ook wel broodnodig, want er verdwijnen er ook steeds meer.

Welke speciale releases er dan ook daadwerkelijk in de platenzaken zijn te vinden is een beetje de vraag, het gaat op bestelling van de zaak zelf. Je kunt dus van alles van deze lijst tegenkomen, zoals een 10″van Triggerfinger met de “I Follow Rivers” cover en “Do Ya Think I’m Sexy” van Rod Stewart; een gezamelijke EP van de neoklassieke pianisten Ólafur Arnalds en Nils Frahm; een 7″ met de opvallende combi van Mastodon en Feist die elkaar coveren geloof ik; Steven Wilson met Catalogue/Preserve/Amass – een collectie van live-opnames van het eerste deel van de Europese tour; een plaat met Hand Springs/Red Death – twee obscure songs uit 2000 van The White Stripes. Nou ja, dat soort dingen dus. Platen die fans niet graag willen laten liggen. Ga dus vooral op tijd naar de winkel, of geniet ’s middags van de instore optredens. In Nijmegen zijn dat:

Waaghals:
12.00 uur: Okieson
14.15 uur: I Am Oak
17.00 uur: Pokey LaFarge

Kroese:
12.00 uur: Wolfendale
13.00 uur: Black Bottle Riot
15.15 uur: I Am Oak
17.15 uur: Minus The Tiger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s