The Road To Roadburn 2014 (3)

roadburn-icon2Deel drie van een reeks voorpret-artikelen voor het Roadburn-festival in Tilburg. Als absolute beginner hengel ik wat bands uit die grote (donkere, zwarte) poel van bands om te gaan bekijken. Zo’n leidraad geeft me juist wat rust op zo’n festival met meerdere podia. Het overzicht bewaren, maar toch ook wat ruimte zien te vinden voor spontane acties en gemiste kansen. Hieronder nog wat meer bands voor op het wensenlijstje, al is het natuurlijk de vraag hoe dat live allemaal gaat uitpakken, want de meeste bands ken ik niet of nauwelijks. Maar dat is nu ook juist de lol van deze ontdekkingstocht langs de donkere grotten van oermetaal…

line_separator

Locrian

Eerste show in Europa van Locrian uit Chicago en daarmee ook de opener van het Roadburn-festival in Het Patronaat. ‘The grim Chicago post-industrialists will be bringing their nebulous drones, uncomfortable ambience and buried black-metallic shrieks‘, aldus de organisatie. Een mix van black metal, industrial, electronics, drone en noise rock, met invloeden van krautrock en death metal uit de jaren negentig (ref).  Lekkere lugubere shit soms, zoals dat prima past op dit festival gok ik.
* Donderdag 10 april, het patronaat, 15:00-16:00 *

line_separator

SEIROM

‘Romantische, atmosferische horrormuziek’, schiet door mijn gedachten als ik eens wat hoor van deze Nederlander, a.k.a. Mories, bekend van onder andere Gnaw Their Tongues, Aderlating en De Magia Veterum. Op Bandcamp: ‘SEIROM is about ‘beauty’ and melancholy, the more beautiful aspects of life. SEIROM is about personal expression without boundaries, internal or external. SEIROM is about grand bombastic melody filtered through noise and black metal aesthetics. The marriage of wedding bells to blastbeats. About a certain feeling..a longing lost long ago.SEIROM opent op het Cul de Sac-podium op donderdag. Luister hier naar 1973 op bandcamp.
* Donderdag 10 april, Cul de Sac, 17:30-18:30 *

line_separator

Magma

Van die bands waar Mikael Åkerfeldt (Opeth) himself fan van is, waardoor deze Franse progressieve rockpioniers werden geboekt op ‘zijn eigen’ gecureerde Roadburn-dag.  Magma werd al in 1969 opgericht door Christian Vander, drummer, zanger, pianist en kunsttaalauteur. En 1969 was twee jaar na de dood van jazz-saxofonist John Coltrane waarvan Vander een bewonderaar was, en dat kun je horen in Magma, dat klassieke muziek, jazz en rock combineert. Typerend zijn repetitieve motieven (aldus wikipedia, ik verzin dat niet zelf), een Orff-achtige koor en vreemde ritmes. Het geheel is vaak symfonisch, bombastisch en minimalistisch tegelijkertijd. Bij Magma zingt Vander blijkbaar in het Kobaïaans, een fictieve taal.
* Vrijdag 11 april, main stage, 15:30-17:00 *

line_separator

Carlton Melton

Gewoon lekkere lange psychedelische (stoner-drone) trip met Carlton Melton (San Francisco). Ongepolijst. Lange nummers. Lange jams. Hopelijk kunnen we ons laten meevoeren naar andere dimensies door deze oersoep. De band stond ook al eens op op het Incubate-festival in Tilburg trouwens en de band stond in 2011 ook al eens op het Roadburn-festival.
* Zaterdag 12 april, green room, 19:50-20:50 *

line_separator

Bong

Van Bong kunnen we volgens mij ook van die lang uitgesponnen en overdwars uitgerekte bezwerende landschappen verwachten, maar dan anders. Bij Zware Metalen worden het drone-/doom-psychotrippers genoemd. Lange drones dus in doom-stijl. Je moet er maar net zin in hebben. Mooi als afsluiter van de donderdagavond lijkt me zo, als we al een beetje in andere sferen verkeren. Of zoals Roadburn het zelf weer geweldig weet te verwoorden: ‘Electric Wizard gave us doom-mantia, and Bong stretch that concept out into doom-mantra… a sound where space and time are suspended, and drone, doom and sitars wash over you while you depart this space-time continuum to become suspended in distortion, propelled by slowly mutating drum patterns toward doom enlightenment.’ Bong stond ook in 2009 (Spotify hier), 2010 (hier de audio via bandcamp) en in 2012 op het festival (hier de audio via 3voor12).
* Donderdag 10 april, main stage, 23:40-00:50 *

line_separator

GD30OB2-N.cdr

Roadburn-2014-Seirom

Roadburn-2014-Magma

Roadburn-2014-Carlton-Melton

Roadburn-2014-Bong

Eén reactie op “The Road To Roadburn 2014 (3)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s