Play: album van de week (50, 2016): Shearwater – Jet Plane and Oxbow

shearwaterWeek 50. Deze week is Shearwater in de aanbieding met Jet Plane and Oxbow.

De plaat is al langer uit, maar als er een paar uitstekende nummers op staan die ik tot de beste van dit jaar kan rekenen moet het ook maar eens plaat van de week worden. De band van Jonathan Meiburg, ooit nog eens toetsenist in Okkervil River en fervent vogelaar, zagen we in 2010 op de-Affaire, vlak na John Grant overigens. Geheel toevallig moest ik ook aan Grant denken bij het beluisteren van Jet Plane and Oxbow, want John Grant had op recenter werk ook veel meer invloed van elektronica, net zoals op deze plaat. Dat is verrassend en dat past behoorlijk goed. Meiburg voegt hier echt soms ook echt een nieuwe dimensie toe, al zijn niet alle nummers even sterk. Nog steeds is melodie een sterk punt. Bij vlagen een prachtige plaat en soms ook echt verrassend dansbaar.

De eerste handvol maten van ‘A Long Time Away’ zeggen wat dat betreft genoeg: Shearwater is ongemeen op drift. Ongemakkelijk verdichte elektronica, knars onder hoogspanning en vooral een immense hoop bombast. … Aan het eind van de cyclus torent het dreunende construct van ‘Radio Silence’. Zes minuten woeste urgentie. Een doorbraak: nu moet het gebeuren. Dwars door het glas. Ramkraak. – KindaMuzik

Net als op eerdere Shearwater-albums wisselen rustigere, melodieuze nummers en wat stevigere songs elkaar mooi af. … Zwakke momenten kent Jet Plane And Oxbow niet. En hoewel het album over de gehele linie net iets minder is dan topplaten Rook en Animal Joy is het wel gewoon een prachtplaat waar menige indierockband een moord voor zou doen. – Festivalinfo

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=h2QQAvRjHh0&w=400]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=ksfSDH2AXTs&w=400]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=hu1IOuPxZu4&w=400]

[spotify id=”spotify:album:6C3nCWp1EnjUENpFv6AKYi” width=”300″ height=”380″ /]

Check de hele lijst van 2016 hier op Spotify small_spotify

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *