Lowlands 2016: tips

LL15iconTraditioneel wat tips voor Lowlands. Het wordt mijn zestiende keer alweer. Op rij. Dus dat is ook traditie. Muzikaal gezien niet het meest interessante festival (meer) in Nederland voor me, maar wel nog steeds een leuke en sfeervolle. Een reünie met oude bekenden. Het uit de grond gestampte dorp in de Flevopolder met muziek, theater, film, kunst, cultuur, educatie, wetenschap, grappen en grollen. Hier wat tips voor het vertier in de lage landen.

En dat wijkt niet veel af met wat ik in het vorige artikel al met de natte vinger had gevonden. En dat is apart want ongeveer 55-76% had ik nog helemaal niet goed beluisterd. Er is dus weinig bij gekomen, en dat onderstreept maar eens dat Lowlands muzikaal niet voorop loopt, terwijl op Pukkelpop ook weer een zooi interessante acts staan die niet op Lowlands staan. Het gras bij de Zuiderburen lijkt weer groener, maar toch trekt Lowlands ook vanwege de fijne randverschijnselen. En waarom toch zoveel hiphop/rap, is dat echt iets van de jeugd van tegenwoordig? Ik denk het. Van mij hoeft het niet, maar als je goed zoekt zit er nog wel wat tussen om de dag nog aardig te vullen. Een overzichtje van acts die ik best wil zien.

line

xray STUFF. (vrijdag 15:00)

Funky, soulvolle jazz met de nodige elektronica en hiphop-invloeden. Met elektronische sax en toffe samples. Vloeiende swing. Sterke ritmes. Vlaams.
Zie ook Valkhof Festival 2015.

line

charlie Pumarosa (vrijdag 16:15)

Fijne dancepop, met een eighties feeling en een lichte geur van pysch en kraut. Met blonde zangeres met hoge cleane zang. Goede productie. En soms met sax. Uit Londen.
Zie ook Valkhof Festival 2016.

line

alpha Muse (vrijdag 21:45)

Altijd een goede rockshow. Nog steeds. Maar al wel twee keer gezien dit jaar. Uit Brexit.
Zie ook het optreden in Amsterdam 2016.

line

charlie Otherkin (zaterdag 15:45)

Retecatchy rock uit Ierland. Verslavend nummertje ook dat “I Was Born”. Guilty pleasures eigenlijk. Nieuwe helden in de categorie ‘rock for the masses’?

line

alpha Sigur Rós (zaterdag 19:30)

Emotievolle sprookjes-postrock uit IJsland met een zanger die met z’n hoge uithaaltjes soms ook gewoon irriteert. Of niet. Kan prachtig worden. Of vervelend. Ligt aan je stemming.
Zie ook Rock Werchter 2013.

line

charlie King Gizzard & The Lizard Wizard (zaterdag 21:10)

Psychfuzz in galop met een blik fanatieke maniakale muzikanten en twee drummers. Helemaal uit Australië.
Zie ook Down the Rabbit Hole 2015.

line

bravo Philip Glass (zondag 12:50)

Legendarische componist met die kenmerkende repeterende klassieke maten om compleet op te trippen. En dan die bijzondere en beroemde oude documentaire “Koyaanisqatsi”. Live ondersteund door de soundtrack onder leiding van de 79-jarige maestro zelf. Uniek.

line

bravo Indian Askin (zondag 16:10)

Hè hè fijn, weer eens fatsoenlijke indierock, of zelf noemen ze het nu-punk, met ook grunge, psych, sixtiespop en seventies snorrenporno aldus Lowlands zelf. Gewoon uit Amsterdam.

line

alpha The Last Shadow Puppets (zondag 19:35)

Arctic Monkeys frontman Alex Turner samen met Miles Kane (zat in The Rascals, maar zagen we ook wel eens solo). Met een nieuwe album meer richting bombast/klassiek/barokpop als je het mij vraagt. Niet zo super ontvangen, maar hij is toch wel aardig. De band nooit gezien ook.

line

charlie Klangstof (zondag 20:10)

Prachtige elektronisch georiënteerde indiepop met post-rock sferen. Op de plaat al prachtig wat betreft productie, maar ook live klinkt het als een klok. Project en de band van Koen van de Wardt, bassist (sinds 2013) van Moss, en liefhebber van ene Thom Yorke.
Zie ook Valkhof Festival 2016.

line

india Thee Oh Sees (zondag 22:00)

Lekker rauwe, fuzz, garage, psych, punk. Uit de USA. Niet te missen. Categorie Ty Segall, Meatbodies, Fuzz. Energie in kwadraat.

line

Ook prima: Bombay (aardige NL indie), Wolfmother (stoner, bluesrock), Kamasi Washington (jazz, sax), De Staat (Nijmegen, “Witch Doctoooor”), Transylvania (Oostblokbalkanfeest mettechnobeats), Anna Meredith (Philip Glass met elektronica, modern klassiek, avant-garde), Foals (mathrock, electropop, festival indierock), Aurora (lichtvoetige elektronische pop).

Als reserve/opvullers dan nog bands als XIXA, John Coffey, The Kills, Warpaint, Frank Carter & The Rattlesnakes, Biffy Clyro, The Academic, Caravan Palace, James Blake, Parkway Drive, LCD Soundsystem.

En Yuri natuurlijk.

Have fun!

Check ook Spotify, met de muzikale acts overdag:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s