Gezien: Atlanta, Doornroosje, Nijmegen

Het algemene gevoel in Nederland afgelopen zaterdag was toch wel: ‘Het kan weer!’. Het blijft een beetje vreemd en onwennig, zeker omdat dat verdomde virus natuurlijk nog niet helemaal weg is en (weer) in toenemende mate in andere verschijningsvormen op komt zetten in verschillende landen. Maar dan toch. Het is de dag dat de mondkapjes op de meeste plekken af mogen en we met ’testen voor toegang’ weer eens de nachtclubs in mogen en de kroegen hun bier weer rijkelijk mogen laten vloeien. Veel mensen hebben het gemist en ja, ik heb dat ook wel gemist natuurlijk. Maar vooral live-muziek dan. Nu ging ik ook wel erg vaak naar festivals en concerten en had ik het gevoel dat zo’n gedwongen sabbatical ook wel weer even rustgevend kan werken op je gemoedstoestand, maar inmiddels was ik er ook wel echt weer aan toe. De laatste keer was op 6 maart 2020 bij Patrick Watson in Utrecht, voor mijn gevoel een eeuwigheid geleden. Natuurlijk waren er tussendoor wel corona-proof concerten geweest, maar veel vond ik niet zo interessant of waren echt niet in de buurt. Geplande concerten eind vorig jaar en begin dit jaar gingen ook nog eens niet door vanwege nieuwe lockdowns. Zo ook deze van Atlanta. Een beetje onwennig, maar toch ook vertrouwd gingen we na zoveel tijd eindelijk weer eens echt naar een optreden en dat smaakte natuurlijk gelijk naar meer…

Nu had ik me ook voorgenomen om niet zo veel meer te schrijven over concerten en het maar gewoon over je heen te laten komen, zonder er nu al te veel van te moeten vinden. Een paar zinnen met wat foto’s. Wat achtergrondinfo en wat ik er kort van vond. Zoiets. Voor het dagboek. Maar goed, dat is weer niet echt gelukt natuurlijk.

In Atlanta speelt Pieter Holkenborg gitaar, een ‘muzikale alleskunner’ volgens de omschrijving van Doornroosje, misschien nog het beste bekend van Automatic Sam, dat in 2017 voor het laatst te zien was op het Valkhof Festival waarna de band stopte voor onbepaalde tijd. Daarnaast is of was hij actief in Ten East (VS), freejazz trio MÖTHRA! en de hardcoreband Generation Doom, drumde hij in Shaking Godspeed, Woost en was hij actief met The New Hip. De andere mannen van Atlanta zijn ook geen onbekenden. Drummer Bob Hogenelst speelde in Birth Of Joy dat we nog in de afscheidstour in Luxor Live in Arnhem zagen, eind 2018. Hij zit ook in Molasses en heeft daar vanavond in Doornroosje ook een shirt van aan. Holkenborg draag een shirtje van Dead Moon overigens. Bassist Sebas van Olst speelt ook in Typhoon, the BlueBirds en Cool Genius. Vanavond vinden we het drietal voor het podium op de vloer in de kleine paarse zaal, terwijl er 40-50 stoeltjes klaar staan voor het publiek ‘op afstand’. Lekker relaxt wel, zo op je stoeltje. Zo heel erg leeg voelt dat ook weer niet. De band is erg blij dat ze kunnen optreden, wij zijn erg blij weer eens een dosis live-muziek te kunnen ervaren. Het voelt als een oude vriend die je na lange tijd weer eens spreekt. En dat voelt heel vertrouwd. Gelukkig voel ik ook weer een enorm enthousiasme bij mezelf, iets dat de laatste jaren voor corona ook wel eens minder was, waarschijnlijk omdat ik wel erg veel bands zag en er een stukje gelatenheid in sloop. Het moet ook geen werk worden. Wat me vooral trof ineens, was hoe groot het verschil toch is tussen een plaat luisteren thuis of een toffe live video bekijken, vergeleken met de beleving hier in het echt. Hier staat een band echt voor jou te spelen. Je voelt de bassen. Je voelt de band ter plekke iets maken en dat raakt me tot in mijn vezels. Letterlijk, maar ook emotioneel raakt het me op een gegeven moment wel even, zeker als mijn mijn festivalmaat eens naar me kijkt met een enorme glimlach. Ja, ja, dit hebben we zeker gemist!

Komt ook door de band natuurlijk, die speelt vrijuit en met speels gemak. Blijkbaar wordt er veel gejamd. Dat is altijd wat onduidelijk, zeker omdat gedeeltes toch wel lijken afgesproken, maar ergens wordt door de bassist wel gezegd dat het ze het wel bijzonder vinden dat wij het leuk vinden wat ze daar uit hun duim lopen te zuigen. Voor het volgend nummer moeten we maar een toonsoort roepen. C-mineur? Weet niet of hij dat wel kan. Wel allemaal in mineur dan hè roept hij naar de gitarist. Ach, wordt nog opgemerkt, we weten helemaal niet wat dat allemaal betekent. ‘Fantastische instrumentale psychedelische improvisaties die barsten van de energie met invloeden uit de blues, prog, jazz en meer’, aldus Doornroosje en daar is weinig aan toe te voegen. Uitstekende drummer ook, die ergens ook (terecht) een solo-moment krijgt. Holkenborg speelt behendig over dat fijne (beetje jazzy en swingend) bedje van bas/drums, soms stevig en soms wat meer ingehouden. Sowieso zit er een fijne dynamiek in. Er wordt soms echt rustig opgebouwd. In het begin is Hogenelst lekker bezig met de rustige slagen, ook op zijn meegebrachte potjes en gongs. Hier en daar mondt het uit tot een wervelwind aan psychedelisch genot als het trio voluit aan het doorjagen gaat, om daarna gewoon weer rustig op te bouwen. Wellicht zijn dat verschillende stukken impro, al dan niet met een bepaalde basis, aan elkaar geregen tot maar iets van 2 of 3 nummers. Bij elkaar spelen ze iets meer dan een uur, geloof ik. Na afloop kopen we Nugrybauti op mooi blauw-wit gekleurd vinyl, hun eerste langspeler, uitgebracht door het Nijmeegse Lay Bare Records.

Na afloop buiten staat er al een dikke rij jongeren in hippe uitgaanskleding om een nacht door te dansen in Doornroosje in beide zalen, met ’testen voor toegang’ kunnen daar gewoon ineens weer 1600 man naar binnen. Best spannend, zei de barman nog. Onderweg naar huis zien we veel spontane feestjes in voortuintjes met vrolijke feestverlichting op deze zaterdagavond. Alsof alles weer even bij het oude is en dat dat enorm gevierd moet worden. Gelukkig konden we het leven inderdaad weer even vieren en blijft dit niet beperkt tot de zomer, want niets is zeker. Genieten zo lang het kan dan maar en dat voelde weer even enorm fijn.

Eén antwoord op “Gezien: Atlanta, Doornroosje, Nijmegen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *