Gezien: Agua de Annique, Doornroosje, Nijmegen

anneke1Gisteravond in een lekker gevuld Doornroosje: Anneke van Giersbergen & Agua de Annique. En we mochten gratis naar binnen want we hadden kaartjes gewonnen, via Giel (3FM) op twitter! De betreffende tweet hier. Heel tof was ook de reactie van Anneke zelf aan mij: zie tweet hier.

De avond werd geopend door Polarskin. De vijf mannen uit Breda speelden best lekkere sfeervolle rock. Rustige sfeervolle passages werden afgewisseld met meer uptempo werk. En het was leuk de drummer te volgen, zijn vrolijke grimassen gaven duidelijk aan welke stukken hij het lekkerste vond om te spelen. De zang leek mij een beetje op zang van een andere band, maar ik kon er maar niet echt op komen (Edit: Placebo?). Deze jongens slepen nog met hun demo CD langs platenbazen voor een contractje. Moet lukken lijkt me.

Dan Anneke van Giersbergen, met band (en Annelies Kuijsters op toetsen, Ex-Krezip). Voorheen was Anneke uiteraard de frontvrouw van The Gathering. Mijn eerste kennismaking met haar was Pinkpop 1996. Op TV dan wel. Met een geweldig optreden en ontwapenend interview backstage. De sympathieke en goedlachse uitstraling heeft ze gelukkig niet verloren in al die jaren. Later zag ik haar met The Gathering in Doornroosje (2001) en met Agua de Annique op Oranjepop (2008, Valkhof, Nijmegen). Dat laatste optreden deden ze me een groot plezier met de cover van Digging the Grave van Faith No More. Zou dat geen geweldig idee zijn, een duet met Mike Patton? Moet kunnen, ze werkt wel vaker samen met grootheden zoals recent nog met de grootse Devin Townsend voor zijn nieuwe solo plaat. Devin was frontman van Strapping Young Lad – één van de beste metal-acts naar mijn mening, hoewel die groep niet meer bestaat.

Waarom iedereen graag met Anneke samenwerkt is niet zo moeilijk. Ze is vooral bekend vanwege haar gouden keel, een loepzuivere zang als een extra instrument. Zo ook vanavond. En praten kan ze ook goed. Leuke anekdotes waarbij ik me afvroeg of ze door had hoe humoristisch ze dat eigenlijk wist te brengen. Met een verhaal over Libanon, waar ze twee dagen eerder nog stonden, en ze daar een gitaar kregen van de tourmanager. Een gitaar! Normaal krijg je alleen eens een promo CD-tje van het voorprogramma.  “Sst…, het was wel niet zo’n goede hoor..”. Ook nog talent voor cabaret?

De avond was een mooie afwisseling van uptempo en rustige pop/rock songs met uiteraard nummers van de nieuwe CD “In Your Room”. Normaal word ik niet heel warm van rustige poprock maar met haar stem en de diepgang die er in veel nummers toch zit werd ik toch regelmatig het podium ingezogen. De combinatie stevige rock en die stem is ongenaakbaar. De ballads wonderschoon. We hadden dus een prima avond.

___

___

anneke3

___

Wonder:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=FWyzxn0Tk8E]

___

En dan toch nog maar eens die klassieker op Pinkpop:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=MgmKA3kKfAs&feature=player_embedded]

___

Anneke met Devin Townsend:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=b5Eaak0fmqg]