Storm Corrosion op komst

Nog zo’n album om reikhalzend naar uit te kijken dit jaar. Rond 7 of 8 mei zal dan eindelijk het album verschijnen van Storm Corrosion, (facebook, website) een samenwerkingsverband van twee grote helden van me op het moment: Mikael Åkerfeldt (Opeth, Bloodbath) en Steven Wilson (Porcupine Tree, no-man, Blackfield, Bass Communion). De twee werkten al eerder samen. Het eerste resultaat daarvan was Blackwater Park, het doorbraakalbum voor Opeth dat werd geproduceerd door Wilson. Later produceerde hij ook Deliverance en Damnation. Op het laatste album Heritage hielp hij ook mee met het mixwerk.  Het idee om samen een plaat te maken ontstond ergens rond maart 2010.

Zo af en toe kwamen de heren bij elkaar voor een aantal dagen, om samen platen te kopen, veel te drinken en ook nog wat te werken. Het verhaal gaat dus dat ze iets wilden maken dat ze eigenlijk niet direct met hun eigen band konden maken. Later werd het project door Wilson zelf omschreven als “The final part in the odd trilogy of records completed by (Opeth’s) Heritage and Steven Wilson‘s brand new solo album Grace for Drowning“. Dat zou kunnen wijzen op wat meer jaren zeventig progrock, maar andere berichten spreken toch van een meer rustige, donkere, vreemde en experimentele muziek. Geen metal dus.

Inmiddels zijn er al mensen die het album blijkbaar hebben mogen beluisteren (lucky bastards) zoals Rock Koster van Theday.com schrijft “Storm Corrosion” is what happens when you pull your car up to the intersection of Opeth Street and Porcupine Tree Lane – and there’s an ancient cemetery. You walk in under an overcast midnight sky, and all of a sudden you are privvy to the soundtracks of all the dead interred there. The six tracks at once eerie and disturbing – but oddly comforting and indescribably gorgeous.”

Drummer Mike Portney, die nog niet al te lang geleden nog bij Dream Theater zat, zou in eerste instantie ook meedoen met dit project, maar daar was uiteindelijk geen ruimte voor. Volgens dit bericht zou meesterdrummer (en held!) Gavin Harrison van Porcupine Tree zelf meespelen. Blijkbaar bevat ook maar 15-20% van het album drums. Åkerfeldt heeft het meeste gitaarwerk gedaan terwijl Wilson zich voornamelijk heeft gericht op de toetsen en het arrangeren van de muziek.

Het album zou overigens al klaar zijn geweest in september 2011, maar Wilson en Åkerfeldt wilden blijkbaar meer focus geven aan het uitbrengen en promoten van het nieuwe album van Opeth en het solo-album van Steven Wilson in die tijd.

Het album bevat zes nummers en is te verkrijgen in twee speciale uitvoeringen.

Het artwork kun je trouwens zien op de site van Roadrunner.

De twee heren gaan hier overigens niet mee optreden, althans, Wilson heeft ergens verklaard dat dat nogal onmogelijk zou zijn. Dan heb je een heel orkest nodig, bovendien moeten de twee heren dan wel kunnen en bovendien is het album sowieso lastig te spelen.

2LP set: Limited Edition 2LP, 180 grams, digitale download (FLAC), poster

2LP set + Blu-Ray/CD: + Blu-Ray met 5.1 audio mix, 2 demo tracks, 5 instrumentale tracks + CD

2LP/CD track list:
1. Drag Ropes 9:52
2. Storm Corrosion 10:12
3. Hag 6:28
4. Happy 4:53
5. Lock Howl 6:09
6. Ljudet Innan 10:20

Blu-Ray track list:
1. Drag Ropes
2. Storm Corrosion
3. Hag
4. Happy
5. Lock Howl
6. Ljudet Innan
7. Drag Ropes
8. Storm Corrosion
9. Hag
10. Happy
11. Lock Howl
12. Ljudet Innan
13. Drag Ropes (demo)
14. Hag (demo)

Eén reactie op “Storm Corrosion op komst”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s