Endlingr – From the Molten Vaults (beestalbumoftheweek 21-05)

Endlingr - From the Molten Vaults-200Weekplaat van week 5.

Ik heb nooit getwijfeld over België, als ik Het Goede Doel even vrij mag citeren. Op de een of andere manier kunnen die Belgische bands me vaak bekoren, net zoals Scandinavische bands. Neem het eind 2020 ontdekte Pothamus, dat zit op het Consouling Sounds-label, samen met een band als Amenra.


Bands die licht brengen door duisternis. Van dat label kwam laatst Endlingr voorbij op mijn radar en dat is wat minder donker, maar muzikaal ook bijzonder smaakvol. De band uit Gent (dat rijmt) werd opgericht in 2017 door Jo De Geest (John Ghost) en bassiste Kris Auman (Ladakh, Alfredo) en later aangevuld met drummer Sylvester Vanborm, die we ook kennen van zijn eigen Wallace Vanborn. ‘Dystopian metropolitan psychedelic rock’, noemen ze het zelf. Met ook een voorliefde voor film noir, getuige ook de vervreemdende stem-samples in “Rauchblau”, het weemoedige of licht beklemmende sfeertje tijdens de eerste minuten van “Ponzi Pyramids” en het sacraal klinkende koortje uit een echoput aan het begin van “Curtains”. Daaromheen wordt een gedegen flexibel potje post-rock verweven met progressieve rock met een vleugje stoner en psychedelische rock. Bands als The Pineapple Thief en Oceansize schieten me dan even snel te binnen, maar dichter bij het Belgische huis vindt je ook instrumentale bands als Nordmann en Go March. De slepende gitaren en het akkoordenwerk uit “Rauchblau” doet me ook even denken aan het eveneens Belgische STAKE (voorheen Stake Number Eight), dus wie weet zit er inderdaad iets in het Belgische water. Ze brengen in elk geval een fijn staaltje instrumentaal vlechtwerk op From the Molten Vaults, met een prettige jazzy of een funky ondertoon en hier en daar zelfs een headbangmomentje om wat meer uit je dak te gaan. Doen ze goed.  Formeel wordt dit het debuutalbum genoemd, maar met drie nummers en in totaal bijna 23 minuten kom je eerder uit op een EP-lengte en dat is eigenlijk jammer. Dit lekkers uit België had nog wel even een half uurtje langer door mogen gaan.

Check alle weekplaten van 2021 op Spotify 

3 Reacties op “Endlingr – From the Molten Vaults (beestalbumoftheweek 21-05)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s